Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Slučaj Milanović

Beograd -- Predstavnik Evropske komisije u Beogradu Dejvid Hadson spreman je da se pozabavi slučajem Milanović.

Predstavnici porodica žrtava bombardovanja RTS-a razgovarali su sa prvim sekretarom Delegacije Evropske komisije u SCG, Dejvidom Hadsonom, o pritužbi koju su uputile toj evropskoj instituciji na račun ministra pravde Zorana Stojkovića.

Porodice stradalih radnika RTS-a smatraju da je ministar Stojković učinio nekoliko teških zakonskih prekršaja odobravanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privilegija bivšem direktoru RTS-a Dragoljubu Milanoviću, tokom boravka u zatvoru.

Porodice stradalih radnika RTS-a poslale su u novembru protestnu notu Evropskoj komisiji protiv ministarstva pravosuđa i ministra Stojkovića, jer se krše zatvorske sankcije prema Dragoljubu Milanoviću. Oni kažu da su pismo poslali i premijeru Vojislavu Koštunici, ali od njega nisu dobili nikakav odgovor. Posle razgovora sa prvim sekretarom Delegacije Evropske komisije u SCG, predstavnica porodica stradalih Žanka Stojanović je izjavila da će se ova instistucija Unije pozabaviti slučajem.

Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a koji je osuđen na deset godina zatvora, jer je odgovoran za pogibiju 16 radnika RTS-a prilikom bombardovanja zgrade te televizije 1999. u zatvoru Zabela u Požarevcu i dalje uživa brojne privilegije, tvrde predstavnici porodica stradalih.

Žanka Stojanović kaže da se Milanović nalazi van paviljona: "On radi osmočasovno radno vreme, ako i radi kao pomoćnik neuropsihijatra, a posle toga može da šeta gde god hoće, jer ga čekaju kola i čeka ga telohranitelj." Vlastimir Branković dodaje da Milanović ima pravo na vikende i na godišnji odmor. Članovi porodica stradalih obraćali su se ministru Stojkoviću, ali je on odgovorio da je Milanović izdržao trećinu kazne i da mu neće biti oduzete beneficije, osim ako ne napravi baš neki težak disciplinski prekršaj. Ovakav odgovor porodice žrtava ocenile su kao ruganje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.