Evropa ukida pomeranje kazaljki na satu, sledi li ovu praksu i Srbija?

Izvor: BKTV News, 12.Sep.2018, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa ukida pomeranje kazaljki na satu, sledi li ovu praksu i Srbija?

Evropska komisija donela je danas istorijsku odluku, prema kojoj će se poslednje pomeranje kazaljki na satu desiti najkasnije u oktobru 2019. godine. Pitanje koje se nameće jeste da li će se ista praksa primeniti i u našoj zemlji.

Predlog EK će biti upućen Evropskom parlamentu i Savetu kako bi se zatražila njihova saglasnost, a predviđa da svaka država članica EU obavesti do aprila 2019. godine da li planira da trajno usvoji letnje ili zimsko računanje vremena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Naime, ukoliko ovaj predlog Evropske komisije bude izglasan u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, a Narodna skupština Srbije usvoji zakon o usklađivanju vremena sa EU, u Srbiji će sat poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici Predlog zakona o računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena. Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji cele zemlje koje je usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Veštačka promena vremena je uvedena da bi se ostvarile uštede u energiji, ali su istraživanja koja su izvršena na traženje EK pokazala da je korist u tom smislu veoma mala. Neispavanost, neraspoloženje, umor, sve su to simptomi koji se mogu javiti usled promeranja vremena, odnosno prelaska na zimskog računanja, kada se kazaljka pomera za jedan sat unazad.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.