Evakuacija helikopterom iz zavejanih sela

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evakuacija helikopterom iz zavejanih sela

Iz snežne blokade izvučena tri pacijenta i građani koji su došli na sahranu koja zbog smetova nije mogla da se obavi

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prvi put je juče, posle skoro mesec dana od početka zimske blokade, upotrebio helikopter radi evakuacije ugroženog stanovništva u selima podno planine Golija. Kako je za „Politiku” objasnio Radomir Ristić, predsednik opštine Ivanjica, iz zavejanih sela spaseno je 12 ljudi.

– Zbog tri osobe kojima je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neophodna lekarska intervencija zatražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova da nam pošalju helikopter, jer se na drugi način nije moglo doći do kuća bolesnika. Posle nepuna tri sata usledilo je odobrenje od direktora policije Milorada Veljovića. Uz bolesnike, evakuisali smo i devetoro ljudi koji su iz Čačka došli na sahranu, ali ogroman sneg nije dozvolio ni da se sahrana održi, ni da se gosti vrate u svoje domove – priča Ristić i dodaje da odlična saradnja kriznog štaba opštine Ivanjica sa vojskom i policijom olakšava nevolje.

Prema rečima našeg sagovornika u zavejanim selima, na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 metara živi oko 15.000 ljudi. A da bi svi mogli do grada neophodno je da se očisti oko 1.000 kilometara puta, što je, kako kaže naš sagovornik, neizvodljivo uz sedam tona nafte koje im je uputila vlada.

– Na terenu se nalazi oko 30 većih mašina, a svaki stanovnik koji ima sanke ili bilo kakvu veću mašinu voljan je da pomogne. Sve veći problem predstavlja i komunikacija, jer je fiksna telefonija u prekidu, a repetitori mobilnih operatera su zatrpani. Na sreću, struje ima, mada oko 30 trafo-stanica ne radi – rekao je za naš list Ristić i dodao da je debljina snežnog pokrivača oko dva metra.

Jedno od sela do kojih se, zbog snega i niskih temperatura, ne može ni uz mašine je Koritnik. Prema svedočenju Dušice Radonjić koja živi u zaseoku Ocrten, najdalje kuda mogu je štala i drvljanik.

– Nemamo dovoljno hrane, ni lekova. U ovom zaseoku ima oko 11 domaćinstava sa po šest, sedam članova. Među njima je osmoro dece, dosta starijih i bolesnih... Više nemamo sa čim ni stoku da hranimo – žali se Dušica Radonjić.

Međutim, zbrinjavanje stanovništva u zavejanim selima ne može se obaviti samo helikopterom pa je u ovim akcijama neophodna i upotreba terenskih vozila, kaže Predraga Marića, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a.

– Snežni pokrivač otežava evakuaciju helikopterom. Recimo, pre nekoliko dana smo pokušali da sličnu akciju sprovedemo u Kosjeriću, ali tada helikopter nije mogao da uzleti – kazao je Marić i dodao da su do sada usled hladnoće preminule četiri osobe.

Nevolja i strah su, kako kažu naši sagovornici, povećani i usled najave meteorologa da će novi sneg stići već sutra.

V. Dugalić

objavljeno: 01.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.