Etnografski muzej obeležio rođendan

Izvor: RTS, 20.Sep.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etnografski muzej obeležio rođendan

Izložba "To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji" otvorena je u Etnografskom muzeju u Beogradu. Ovom izložbom, Etnografski muzej obeležava 117 godina rada.
Postavkom izložbe "To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji" posetiocima se nudi uvid u deo onoga što je doprinelo stvaranju identiteta naroda sa ovih prostora. 

Zanimanja, od praistorije do danas, kao i predmeti poznatih istorijskih ličnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavljaju svojevrstan pregled istorijskog nasleđa koje čuva od zaborava Etnografski muzej. 
Prikazani etnografski predmeti tradicionalne kulture, potkrepljeni starim fotografijama, daju jasnu sliku o društvenom poreklu, intelektualnim, estetskim okvirima koji određuju ljude sa ovih prostora.
Izložba pruža odgovor na pitanje šta je Etnografski muzej i šta on predstavlja za naše društvo. 
Vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja Tijana Čolak Antić osvrnula se na delovanje muzeja u proteklih godinu dana.

"Imali smo sedam izložbi kustosa Etnografskog muzeja, tri izložbe u inostranstvu, tri gostujuće izložbe u našem prostoru. Posebno zadovoljstvo za sve zaposlene u muzeju predstavlja činjenica da smo uvrstili srpsko kolo u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa", navela je Čolak Antićeva. 
Ona je na svečanosti u Etnografskom muzeju uručila nagradu za životno delo "Borivoje Drobnjaković" Božidaru Krstanoviću.
Krstanović je, obraćajući se okupljenima, poručio da je ovaj trenutak potvrda reči roditelja da treba biti pošten, lepo raditi i da će sve to drugi primetiti. 
"Kroz život nisam često nailazio na potvrdu tih roditeljskih saveta, ali evo večeras su se obistinile njihove pretpostavke", istakao je Krstanović. 
Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine, kao izdvojeno Etnografsko odeljenje u okviru Narodnog muzeja.
Od tada do danas Etnografski muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodičan život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.