Erbas prikazao koncept novog mlaznog trenažnog aviona AFJT

Izvor: TangoSix.rs, 21.Okt.2020, 08:22

Erbas prikazao koncept novog mlaznog trenažnog aviona AFJT

Španska podružnica kompanije Erbas predstavila je 16. oktobra koncept novog naprednog mlaznog trenažnog aviona AJT (Advanced Jet Trainer) koji ima radni naziv AFJT (Airbus Future Jet Trainer).
Reč je o jednomotornom, transoničnom srednjekrilnom dvosedu sa rasporedom sedišta jedno iza drugog namenjen za obuku pilota borbenih aviona 4,5 i 5. generacije, ali i za budući evropski borbeni avion NGF (New Generation Fighter) 6. generacije koji je deo projekta Future Combat Air >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << System (FCAS) na kome za sada zajedno rade Francuska, Nemačka i Španija.
Kompanije, koje bi pod vođstvom Erbasa bile uključene u program razvoja AJTF / Foto: Erbas Ujedno avion je prilagođen zahtevima Ratnog vazduhoplovstva Španije za novim LIFT (Lead In-Fighter Trainer) avionom i mogao bi da zameni špansku flotu trenažnih aviona C-101EB Aviojet i F-5BM Freedom Fighter.
AFTJ je transonični jednomotorni dvosed, niskokrilac / Foto: Erbas Ipak treba napomenuti da je Španija krajem januara ove godine objavila da je za zamenu C-101 naručila švajcarske turboelisne školske aviona Pilatus PC-21 (24 aviona za 204,75 miliona evra) koji će istovremeno zameniti i školske avione T-35 Pillan. Takođe, planirano je da PC-21 u prvo vreme zameni avion C-101 u osnovnoj obuci pilota.
Da li ionako zasićenom tržištu treba još jedan projekat mlaznog trenažnog aviona? / Foto: Erbas Iz Erbasa su napomenuli da se koncepcija i dizajn AFJT zasnivaju i oslanjaju na pouzdanost, sigurnost, jednostavnost i ekonomičnost kao i da je projekat operativno, industrijsko i tehnološko razvojno rešenje koje će omogućiti Španiji da ostane na čelu evropske vazduhoplovne industrije. AFJT treba da bude opremljen paketom vrhunske avionike koji će se nadovezati na prethodna iskustva RV Španije sa avionima F-5, F/A-18 i EF-2000.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Erbas prikazao koncept novog mlaznog trenažnog aviona AFJT appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Iz podružnice Erbasa stiže novi mlazni trenažni avion VIDEO

Izvor: B92, 21.Okt.2020

Madrid -- Španska podružnica kompanije Erbas predstavila je 16. oktobra koncept novog naprednog mlaznog trenažnog aviona AJT (Advanced Jet Trainer)...Ovaj avion ima radni naziv AFJT (Airbus Future Jet Trainer)...Reč je o jednomotornom, transoničnom srednjekrilnom dvosedu sa rasporedom sedišta jedno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.