Er Srbija kupila softver za optimizaciju snižavanja putničkih aviona od Erbasa: Na koji način rade DPO i IFO?

Izvor: TangoSix.rs, 07.Jun.2023, 07:01

Er Srbija kupila softver za optimizaciju snižavanja putničkih aviona od Erbasa: Na koji način rade DPO i IFO?

Srpska nacionalna avio-kompanija saopštila je juče da je sa kompanijama Erbas i Navblue potpisala ugovor o nabavci dva, kako se navodi, napredna softverska rešenja koja će omogućiti umanjenje potrošnje avio-goriva i tako posredno doprineti smanjenju emisije štetnih gasova.
Er Srbija tako nabavlja DPO (Descent Profile Optimizer) i IFO (Idle Factor Optimizer) programe koje je razvio Erbasov Navblue. Kako Tango Six saznaje, ovo je prva kupovina paketa oba softvera (pojedinačno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << su već prodavani drugim avio-kompanijama) u procesu koji se naziva „combined upgrade“.
Tango Six je bio prvi domaći medij koji je izvestio o nameri Er Srbije da kupi ovaj softver prošlog avgusta tokom vazduhoplovnog sajma Farnboro kod Londona.
Pre zelenih tehnologija dolazi softverska optimizacija oduzimanja gasa na vreme  / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six DPO funkcionalnost i procedura omogućavaju letelici da snižava sa visine krstarenja koristeći jedino najmanju zadatu snagu (idle engine thrust) motora. Kao rezultat, motori troše manje goriva i prateće emisije štetnih CO2 i NOx (Ugljen-dioksida i Azotnih-oksida) se posledično umanjuju, kao i buka koju turbo-mlazni motori proizvode. DPO takođe maksimizira vreme provedeno na efikasnijem vertikalnom profilu krstarenja jer se snižavanje ne započinje prerano, što takođe eliminiše i „level-off“ segment snižavanja koji se dešava na njegovom kraju kada je potrebno ponovo „dodati gas“ kako bi se održao horizontalni let sa neznatno više snage u gušćem vazduhu pred finalni prilaz.
Najbitniji deo novih procedura u ovakvim modifikacijama zavise od saradnje sa Kontrolom letenja, odnosno od optimizacije trajektorije letelice. Optimizovanjem trajektorije snižavanja zbog korišćenja najmanje zadate snage i drugih DPO funkcionalnosti, pojedine avio-kompanije projektuju uštedu oko 98 tona goriva godišnje po avionu u svojoj evropskoj mreži ruta. Avio-kompanija Izi džet očekuje da će eliminisati preko 311 tona CO2 godišnje po avionu ili 88.600 tona CO2 svake godine gledano kroz svoju ukupnu A320 flotu.
The post Er Srbija kupila softver za optimizaciju snižavanja putničkih aviona od Erbasa: Na koji način rade DPO i IFO? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.