Episkop kanadski traži dostavljanje odluke o razrešenju

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop kanadski traži dostavljanje odluke o razrešenju

Pravni tim episkopa kanadskog Georgija zatražilo je da Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dostavi izveštaj Komisije Sinoda sa odlukom o privremenom razrešenju episkopa Georgija i da odloži termin odlučivanja o njegovoj odgovornosti.
Pravni tim episkopa Georgija naveo je u saopštenju da je reagovao jer odluka o privremenom razrešenju, kao i izveštaj Komisije od 20. aprila nisu dostavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << episkopu iako je dostavljanje tih dokumenata tražio tri puta, prenosi Beta.
"On nikada nije imao priliku da se upozna sa kompletnom sadržinom tog izveštaja, niti mu je data prilika da izrazi svoje neslaganje sa navodima, tvrdnjama i dokazima iz izveštaja, da predloži dokaze o suprotnom", navedeno je u saopštenju pravnog tima episkopa Georgija.
U saopštenju se navodi i da je episkop pozvan da da izjavu pred članovima Sinoda 28. aprila, ali da tada nije dobio zapisnik o saslušanju. Pravni tim je negodovao jer je odluka o privremenom razrešenju doneta 20. aprila, osam dana pre saslušanja episkopa.
Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora počeće 14. maja, kada će odlučivati o trajnom razrešenju episkopa, a pravni tim traži da se zasedanje odloži, kako bi okrivljeni mogao da pripremi odbranu.
Sveti arhijerejski sinod formirao je Komisiju zbog pritužbi sveštenstva i vernika na rad vladike Georgija. Komisiju je predvodio episkop raško-prizrenski Teodosije.
Sinod je zamolio patrijarha srpskog Irineja da upravlja kanadskom eparhijom do konačnog okončanja postupka, uz pomoć episkopa Teodosija i episkopa Maksima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.