Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enklave žedne, vodu šalju Prištini

GRAČANICA - Zbog višenedeljnog nedostatka vode, Sušici i Novom Badovcu, selima na centralnom Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom, prete epidemije i humanitarna katastrofa, preneo je juče Tanjug.

- Hronična nestašica vode u ova dva sela nadomak Gračanice ovih dana je stigla do kulminacije. Zbog restrikcije koju sprovodi Regionalni vodovod u Prištini, u Sušici i Badovcu već dvadeset dana nema ni kapi vode ni u najnižim kotama, a u onim višim gotovo čitavog leta - navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je u saopštenju.

Posebno su ugroženi meštani Sušice, koji u potrazi za vodom obilaze prirodna izvorišta udaljena i po nekoliko kilometara ne bi li napunili koju posudu, jer su poslednjih dana restrikcije zahvatile i Gračanicu i druga sela centralnog Kosova.

Stanovnici Sušice, i Albanci i Srbi, najavili su blokadu Regionalnog puta Priština - Janjevo, ukoliko im se do danas ne obezbedi voda.

Uz hroničan nedostatak vode zbog slabog pritiska, Regionalni vodovod je u ove najvrelije dane uveo ne samo rigoroznu, već i nefunkcionalnu restrikciju na kraku koji sa Gračaničkog jezera snabdeva nekoliko sela južnije.

Da bi se obezbedilo više vode za Prištinu, iz gračaničke akumulacije se prema srpskim selima centralnog Kosova isporučuje dve trećine manje vode nego što je uobičajeno.

Umesto da se uvedu vremenski ograničene restrikcije, Regionalni vodovod je znatno smanjio količinu vode u cevovodu, pa tako voda može da dosegne samo do najnižih kota, a bez nje ostaje najveći broj korisnika.

- Ako već nije deo smišljene strategije pritisaka ovakva nepravedna deoba vode, prema kojoj se na račun Prištine zanemaruje njena zaleđina, ne samo što je nepravedna već je politički vrlo štetna i opasna i direktno utiče na destabilizaciju srpske zajednice - istaknuto je u reagovanju srpske lokalne samouprave u Gračanici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.