Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija termalnih izvora

Beograd -- Vojvodina spada u područja bogata geotermalnim izvorima energije. Ali, retki su oni koji prirodno bogatstvo koriste u energetske svrhe.

U termalnom izvoru u Kucuri kod Vrbasa temperatura vode je 50 stepeni. Dubina bušotine je 1.000 metara, a sa kapacitetom od 250 do 300 litara u minuti spada u jedan od najizdašnijih u Vojvodini. Krajem 2006. pravo na eksploataciju ovog izvora dobio je Branko Pešut iz Kucure, i na tom prostoru sagradio dva moderna staklenika od 2 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hektara u kojima gaji paradajz.

Vodom iz izvora, on zagreva staklenik i tako uštedi između 800 i 850 kw energije.

"To je preko 30-40 odsto uštede energije u procesu proizvodnje", kaže Pešut.

Bušotinu je radio Naftagas po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, a od prvih dogovora do puštanja bušotine u rad, prošlo je svega tri meseca. Ipak, iako je papire i dozvole za korišćenje ovog izvora dobio brzo, Pešut kaže da je izuzetno skupo ući u takav posao.

"Do momenta puštanja u rad termalne bušotine je do 400.000 evra. Zavisi od toga šta će se dole pronaći, od toga zavisi vreme povraćaja tih sredstava", kaže Pešut.

U ceo kompleks Pešut je uložio nešto manje od 3,5 miliona evra. Prema projektu koji je napravio, investicija bi trebalo da mu se vrati za četiri do pet godina intenzivne proizvodnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.