Energija ide u potok

Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija ide u potok

KURŠUMLIJA - Svake sekunde više od 20 litara vode temperature 64 stepena u Kuršumlijskoj banji ode u nepovrat jer je hotel „Žubor“ već dve godine zatvoren. Nekada se ovom vodom zagrevalo više od 20.000 kvadratnih metara banjskih kapaciteta i štedelo 150.000 evra godišnje za grejanje, a danas, pošto se izvori ne koriste, preti opasnost da se topla voda izgubi.

Rehabilitacioni centar „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji ne radi već dve i po godine zbog duga prema državi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tada im je isključena struja. Najlepši hotel u Toplici sa 158 soba i 240 ležaja i medicinskim delom sada je prazan i propada, a Ministarstvo zdravlja, koje je vlasnik ovog objekta, i Agencija za privatizaciju nikako da privatizuju hotel i spasu i banju i okolna sela.

Ova banja, koja je poznata po lečenju reumatskih bolesti, imala je 2004. godine 103.651 noćenje, a danas nebrigom države propada.

Prema rečima v. d. direktora Živote Mladenovića, termalne vode banje po balneološkim osobinama svrstavaju se u nekoliko najcenjenijih u Evropi.

- Osim što je lekovita i koristila se za hidroterapiju, ova topla voda je zagrevala sve kapacitete banje a ostatak je odlazio u rečicu Banjsku. Danas, pošto se ne koristi, topla voda izbija na površinu i uništava floru banje. Agencija za privatizaciju je u julu ove godine odredila privatizacionog savetnika, pa se nadam da će se proces privatizacije ubrzati, jer je ova banja ključni faktor za opstanak stanovništva u selima duž administrativne linije sa Kosovom - kaže Mladenović.

Diplomirani turizmolog Radovan Tanasković, koji je čitav radni vek proveo u turizmu, kaže da je ova banja bila poznata još u vreme Rimljana i da je bila najvažnija na Balkanu.

STRANCI MERKAJU

Hotel „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji je nekada zapošljavao 120 radnika, a danas posle dva kruga socijalnog programa ostalo je još 35 zaposlenih. Više firmi iz Francuske, Norveške i Rusije je zainteresovano za kupovinu ovog objekta a njegovom privatizacijom oživela bi jedna od najstarijih banja u Evropi i bilo bi zaustavljeno iseljavanje stanovništva.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Ode blago u potok

Izvor: Kurir, 18.Dec.2008

KURŠUMLIJA - Svake sekunde više od 20 litara vode temperature 64 stepena u Kuršumlijskoj banji ode u nepovrat jer je hotel ‘’Žubor’’ već dve godine zatvoren. Nekada se ovom vodom zagrevalo preko 20.000 kvadratnih metara banjskih kapaciteta i štedelo 150.000 evra godišnje za grejanje. Kuršumlijska...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.