Energetski sistem Srbije stabilan

Izvor: BKTV News, 01.Feb.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetski sistem Srbije stabilan

Energetski sistem u Srbiji u svim segmentima funkcioniše stabilno, rekao je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović posle današnjeg sastanka Radne grupe za sigurno snabdevanje energijom.
Trifunović je rekao novinarima u Vladi Srbije da ima dovoljno struje, gasa, uglja i drugih energenata, da prenosno-distributivni sistem dobro funkcioniše, kao i da ima samo manjih problema. On je kazao da je bilo manjih problema, pre svega u Kostolcu na blokovima A2 i B2, koji su već na mreži >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i funkcionišu.
Objasnio je da tamo probleme stvaraju jaki udari vetra, ali i dodao da u Kostolcu ima dovoljno uglja za stabilno snabdevanje u narednih 10 dana. Hladno vreme će potrajati prema nekim prognozama najduže do kraja iduće nedelje, a po Trifunovićevim rečima, “postojeće rezerve energenata su mnogo iznad” nego što je potrebno za ovaj hladan period.
Radna grupa, čijoj sednici je danas prisustvovala i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, svakodnevno će zasedati zbog hladnog vremena. Radnu grupu čine svi energetski subjekti u zemlji.
Danas će početi i isporuka oko 4.000 tona mazuta iz robnih rezervi za osam gradova čije su toplane imale problema sa grejanjem, najavio je Trifunović. On je dodao da je po tom pitanju situacija dosta stabilnija nego prošle zimske sezone.
Potrošnja struje je malo pojačana zbog hladnog vremena, pa će građanima ponovo biti nešto uvećani računi, rekao je pomoćnik ministra. On je apelovao na građane da racionalno troše struju i poručio da se ne sme ponovo dogoditi da bude propusta sa očitavanjem strujomera.
Prema njegovim rečima, povećana je potrošnja energije sa nekih 115 do 119 miliona kilovat sati na od 123 do 125 kilovati. Juče je, na primer, bilo potrošeno 125,7 kilovat sati. On je naglasio da su svi termoblokovi u pogonu i da se hidrološka situacija popravlja, kao i da planirani uvoz, takođe, funkcioniše.
Trifunović je rekao da je sinoć bio mali ispad dalekovoda u Mirijevu. U Beogradskim elektranama je povećana potrošnja sa dva na tri miliona metara kubnih gasa i radi optimizacije troškova došlo je do prelaska na oko pola miliona tona mazuta, što će trajati u naredna dva dana.
Nema prekida u sistemu Elektromreže Srbije
Jak vetar i nevreme nisu stvorili nikakve probleme i nije bilo prekida u napajanju u sistemu Elektromreže Srbije, izjavio je danas Tanjugu portparol EMS-a Mildan Vujičić.
Po njegovim rečima, vetar, ma koliko jak, ne može uticati na funkcionisanje mreže EMS-a. Opasnost je jedino ledena kiša.
“Imali smo prethodnih godina slučajeve da nam ledena kiša napravi problem, jer se hvata na provodnike i dovodi do njihovog pucanja”, objašnjava Vujičić. Stanje je u celoj zemlji potpuno normalno, dodaje.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Trifunović: Energetski sistem Srbije stabilan

Izvor: Blic, 01.Feb.2014

Energetski sistem u Srbiji u svim segmentima funkcioniše stabilno, rekao je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović posle današnjeg sastanka Radne grupe za sigurno snabdevanje energijom...Trifunović je rekao novinarima u Vladi Srbije da ima dovoljno struje, gasa, uglja i drugih energenata,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.