Emitovanje Muhamedovih karikatura je provokacija

Izvor: Akter, 04.Jun.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emitovanje Muhamedovih karikatura je provokacija

Umereni holandski muslimani nazvali su danas planove za televizijsko emitovanje karikatura proroka Muhameda provokacijom

Takvo prikazivanje je juče najavio poslanik u holandskom parlamentu Gert Vilders, poznat po svojim antiislamskim ubeđenjma.

Danas, medjutim, u Holandiji nema znakova bogzna kakvog uzbuđenja zbog toga. Aencija Asošiejted pres (AP) ocenjuje da je to možda zbog toga što su muslimani u toj zemlji navikli na ispade njima nesklonog poslanika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Advokat Ejder Keze, koji je ranije zastupao muslimansku organizaciju koja je bezuspešno pokušala da zabrani jedan Vildersov kratki film, kaže da ta tišina posle takve najave dolazi otud što muslimane u Holandiji "više nije lako uvrediti".

Vildersova antiislamska retorika, kao i njegovi kratki filmovi, u prošlosti su raspaljivali žestoke strasti širom muslimanskog sveta i doveli do brojnih pretnji smrću samom Vildersu zbog čega on danas živi pod 24-časovnom policijskom zaštitom.

Početkom maja, u SAD, u Dalasu, ubijena su dvojica muškaraca koji su izveli napad na kulturni centar u kojem se odvijao konkurs za karikature na temu proroka Muhameda. Gost te večeri na tom mestu bio je i Vilders, koji je posle napada izjavio da je "šokiran" tim "napadom na slobodu".

Petnaestak dana ranije, Vilders je bio glavni govornik na antiislamskom skupu u Drezdenu na istoku Nemačke, na kome je prisustvovalo 10 hiljada ljudi a koji je organizovala grupa Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, poznata pod svojom nemačkom skraćenicom Pegida.

U istom gradu, istog dana, održan je i kontramiting, pod nazivom "Oslobodimo Drezden od nacista", na kome je učestvovalo 2.500 ljudi.

Gert Vilders je na čelu evroskeptične Partije slobode. Na izborima u maju 2014. za Evropski parlament, Partija slobode dobila je 5 odsto manje glasova nego na ; izborima pet godina ranije - od podrške 17 odsto glasača, partija je spala na podršku njih 12 odsto.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.