Elenini „Konjići“ idu u London

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elenini „Konjići“ idu u London

Kada je počela da crta „Konjiće", mala Elena je veselo rekla svom tati Dušanu: „Čim završim crtež, putujem u London!". Elena je bila u pravu, jer je međunarodni žiri odlučio da je baš njen crtež najbolji i da će predstavljati Srbiju na izložbi u Londonu. „Konjići" će biti izloženi 26. marta u Galeriji „Tejt modern". Elena se polako priprema za putovanje i raduje se druženju sa decom iz svih delova sveta.

Kada je imala samo četiri godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Elena je napravila knjižicu koju je sama ilustrovala. Njene sveske prepune su najrazličitijih crteža, ali najviše je konjića.

- Konj, pas i jelen, njih najviše volim - kaže mala Elena dok nam objašnjava zašto je baš konje odabrala za svoj crtež. Elena Karanfilović ide u prvi razred u Osnovne škole „Kralj Petar I", voli da crta, ali, kako sama kaže, ipak najviše voli da se igra. Najbolji drugovi su joj Nikola i Anđela. Mala Elena svoj talenat nasledila je od mame Marije koja je akademski slikar.

- Kada sam u školi saznala za konkurs, prvo sam razgovarala sa njom i sestrom, objasnila im šta znači „Lepota različitosti", a onda su one iznele svoje ideje i krenule da crtaju - kaže ponosna mama.

I Elenina dve godine mlađa sestra Lada učestvovala je na konkursu. Na njenom crtežu bile su dve jelke, jedna sa novogodišnjim ukrasima, a druga bez njih.

- Različite su! - kaže Lada zbunjeno, kao da se pita kako to da samo Elena ide u London, iako je i njen crtež lep. Dok se devojčice veselo igraju zadubljene u maštoviti svet svojih crteža, njihovi roditelji kažu da su one skromna i fina deca, pa i da Eleninu nagradu prihvataju najnormalnije.

- Kao roditelj, ja sam subjektivan, ali one su zaista dobra i skromna deca, lepo se slažu i igraju, ponekad su same sebi dovoljne - kaže tata Dušan. Mala Elena srećna je što će putovati avionom.

- Već sam putovala avionom, ali samo do Crne Gore, sad idem u London, a imam i pasoš - priča Elena.

Konkurs „Lepota različitosti"

Na međunarodnom školskom umetničkom konkursu kompanije „Unilever" učestvovalo je više od 2.250 radova osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije. Na konkursu su učestvovala i deca sa telesnim invaliditetom, kao i štićenici sigurne kuće. Zadatak je bio da mališani crtežom izraze šta je za njih „Lepota različitosti". Stručni žiri u Beogradu izabrao je tri najuspešnija rada koja su poslata u London. Pored Elene finalisti su bili i Nikola Filipović (12 godina) iz Gaja i Tamara Milovanović (17 godina) iz Kraljeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.