Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektroenergetika: Stanje ozbiljno

Beograd, Niš, Zrenjanin, Kragujevac -- Zbog smanjene isporuke ruskog gasa bez grejanja su ostali Niš i Zrenjanin dok je beogradska toplana prešla na grejanje mazutom

Kragujevačkoj Zastavi prekinuta je isporuka gasa, a ugroženo je i snabdevanje Kliničkog centra. U EPS-u strahuju da će zbog lošeg grejanja i najavljenih niskih teperatura biti povećana potrošnja struje i time ugroženo snabdevanje. I pored toga, sindikat EPS-a ne odustaje od radikalizacije štrajka, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrazumeva smanjenje proizvodnje struje i uglja za 10 posto.

Iz Vlade i dalje uveravaju da je sve pod kontrolom i da se stanovništvo neće smrzavati.

Problem koji je nastao zbog smanjena isporuke ruskog gasa mogao bi biti rešen ako toplane pređu na mazut. Ovo je međutim, na zahtev Srbijagasa uradila samo Beogradska toplana. Rad novosadske termoelektrane toplane, koja bi trebalo da preuzme 50 posto grejanja tog grada i dalje je neizvestan jer u tim postrojenjima, kako je rekao Momčilo Cebalović, portparol EPS-a, nema dovoljno mazuta.

EPS strahuje da će biti ugroženo snabdevanje strujom ukoliko sve toplane posle smanjene isporuke gasa ne pređu na mazut. I pored toga pomoćnik potpredsednika Vlade za energetiku Zorana Milanović tvrdi da je za sada sve pod kontrolom: "Vlada Republike Srbije kao i Javno preduzeće Srbija gas ima tačan plan sprovođenja redukcija zbog ove novonastale situacije smanenja isporuke gasa Srbiji. Prva je faza neka substitucija, da potrošači, pre svega industrijski, koji mogu da se okrenu prema drugom energentu pređu na taj drugi energent, prema tome to se odnosi i na elektrane, kao što je beogradska elektrana prešla na mazut. Apeluje se na Elektroprivredu Srbije koja treba da pokrene svoju termoelektranu-toplanu kako bi rasteretila gasni sistem. Svakako da će biti problema ukoliko se to ne bude desilo u najkraćem mogućem roku".

U EPS-u očekuju veću potrošnju struje i zbog hladnog talasa koji nas očekuje sledeće nedelje. Sindikat tog preduzeća, međutim, ne odustaje od najavljene druge faze štrajka koja podrazumeva smanjenje proizvodnje struje i uglja za 10 odsto. Miroslav Veličković, predsednik Sindikata EPS-a kaže da će štrajk trajati sve dok Vlada Srbije ne pristane da im isplati zaostale zarade iz prethodne dve godine, i ne poveća sadašnje plate: "Građanima ja lično poručujem da shvate da je ovo jedno pravo zaposlenih. Morali su da upotrebe ovaj način i naravno da neko zbog ovoga mora da objasni građanima Srbije zbog čega je doveo sindikat EPS-a i zaposlene u EPS-u da budu prinuđeni da na ovaj način potražuju svoje zarade iz 2004. i 2005. Mi više nećemo dozvoliti da nam se to na neki način odlaže. To mora da nam se isplati".

Snabdevanje domaćinstava i prioritetnih potrošača gasom u Srbiji nije ugroženo, tvrde u Srbijagasu, mada se već dva dana sprovode selektivne restrikcije prema industrijskim potrošačima.

U tom preduzeću podsećaju i da je trenutna situacija još jedan dokaz da skladište gasa u Banatskom Dvoru, iscrpljeno tokom devedesetih godina, treba da bude završeno što pre da bi Srbija imala sopstvene rezerve.

NIS obezbedio mazut za toplane

Naftna industrija Srbije obezbedila je dovoljne količine mazuta za sve toplane u Srbiji koje mogu da zamene prirodan gas ovim energentom. Agenciji Beta je potvrđeno u NIS-u da mazuta ima dovoljno da se prevaziđe trenutna kriza prouzrokovana smanjenom isporukom gasa Srbiji.

U NIS-u kažu da su sve toplane koje su im se javile dobile tražene količine mazuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.