Ekstraprofit: Banke za četiri dana zaradile 220 miliona

Izvor: Press, 22.Dec.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstraprofit: Banke za četiri dana zaradile 220 miliona

Za 10,43 milijarde dinara u petak moglo da se kupi 100 miliona evra, a juče tih 100 miliona vredelo 10,65 milijardi. Banke oborile rekord u trgovini devizama
Za samo četiri dana banke su na razlikama u kursu zaradile 220 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra. Kako procenjuju ekonomski stručnjaci, za drastični pad, a zatim i skok evra koji je prošlog petka vredeo 104,33 dinara, a juče 106,53 krive su banke, koje su transakcijama na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << međubankarskom deviznom tržištu direktno „usmeravale" vrednost evropske valute.

Prosta računica pokazuje da je sa 10,43 milijarde dinara u petak moglo da se kupi 100 miliona evra, a već juče tih 100 miliona da se proda za 10,65 milijardi dinara, odnosno 220 miliona više. Podaci NBS govore da su banke baš u petak između sebe trgovale u vrednosti 246,7 miliona evra (tu je uključena i kupovina i prodaja), što je najveći dnevni obim trgovine još od oktobra 2008. Kako tvrde ekonomisti, to sigurno nije slučajno...
„Mese" kurs po potrebi
Ekonomista Milan Kovačević navodi da banke imaju mogućnosti da utiču na kurs i da to koriste da bi dobro zaradile na razlici.
- Čitavo devizno tržište uređuje NBS, a najveći uticaj imaju poslovne banke koje mogu da formiraju kurs kakav žele. One su te koje imaju realne mogućnosti, ali i koristi od toga da se vrednost evra smanji, odnosno poveća u kratkom roku. U proteklih nekoliko dana banke su mnogo zaradile na taj način - navodi Kovačević.
On ističe da banke i inače koriste kurs za povećanje zarade.
- Dok je u menjačnicama razlika kupovnog i prodajnog kursa pristojna, u bankama je ta razlika drastična - podseća Kovačević.
I ekonomista Ivan Nikolić smatra da je vrlo realno da je neko namerno uticao na kurs.
- Neko je mnogo zaradio na kursnoj razlici i to za samo nekoliko dana. Ispada da je u svemu zaista postojala namera. Ali, na nagli pad vrednosti dinara je uticala NBS, koja je najavila da će prošle nedelje emitovati evroobveznice, pa na kraju odustala - objašnjava Nikolić.

Ekonomista Ljubomir Madžar slaže se da je evro mogao namenski da se obori, ali i da ima prirodnih tržišnih uticaja.
- Ne znam koliko je namenski izazvana tolika promena u samo nekoliko dana, ali postoji i ta mogućnost. Na promenu kursa mogu da utiču samo jaki igrači - kaže Madžar.
PKS: Nema zavere
Stručnjak PKS Dejan Jovović ne veruje da je neko uticao na kurs.
- Pre nekoliko dana pušteno je oko 250 miliona evra da bi se podmirili budžetski korisnici i verovatno je zato evro pao u odnosu na dinar, dok se sada zbog završnih bilansa kupuju evri, pa im raste vrednost - smatra Jovović.
Dinar će sutra malo ojačati, pa je srednji kurs 104,43 dinara za evro, što je za deset manje nego juče. NBS nije intervenisala.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.