Izvor: TangoSix.rs, 09.Avg.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspoze: Koncesija „Nikole Tesle“ gotovo izvesna – početna vrednost na tenderu 310 miliona evra

U ekspozeu koji su poslanici Srbije dobili pre početka sednice Skupštine Srbije za izbor nove Vlade, posebni deo namenjen je kako nacionalnom avio-prevozniku, „Er Srbiji“, tako i aerodromima u zemlji. Sumirajući uglavnom planove koji su izlagani i ranijih meseci, mandatar Aleksandar Vučić izostavio je Ponikve – vazdušnu luku o kojoj smo od ministarke saobraćaja, Zorane Mihajlović, mogli da čujemo da će do kraja godine biti osposobljena za avio-saobraćaj.
– Ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pred izbore najavljuju razne projekte, najavljuju puteve i aerodrome ali ne navode odakle će se to finansirati – izjavio je mandatar za sastav nove Vlade, Aleksandar Vučić, prilikom čitanja svog ekspozea.
Vučić je izneo planove o budućoj privatizaciji aerodroma „Nikola Tesla“.
– Nešto što je imalo ukupnu vrednost od 50 miliona evra zahvaljujući Er Srbiji danas za koncesioni ugovor na 25 godina sa „upfront“ plaćanjem, sa kojim ćemo izaći na tender, ima početnu vrednost od 310 miliona evra, plus „concession fee“ – koncesionarsku taksu koju će plaćati 10, 11 ili 12 miliona evra na godišnjem nivou svih 25 godina – objasnio je Vučić.
Prema njegovim rečima „Vlada je najbliža da se odluči za koncesioni model upravljanja“.
– To će aerodromu Beograd obezbediti investicije od najmanje 700 miliona evra i, razume se, dodatni priliv u budžet Republike Srbije – objasnio je Vučić.
On je dodao da veruje da će „posao oko aerodroma biti završen do sredine 2017. godine“.
– Do sredine 2017. godine Vlada Republike Srbije će nastojati da uvede pravnog partnere na Aerodrom „Nikola Tesla“, koji bi ušao u dugororočni ugovorni aranžman na bazi učinka, gde bi privatni partner, u skladu sa dugoročnom strategijom razvoja, bio odgovoran za projekte, finansiranje, proširenje kapaciteta, upravljanje i održavanje aerodroma – piše u ekspozeu mandatara za sastav nove Vlade.
U njemu se navode i planovi za aerodrome „Morava“ i „Konstantin Veliki“:
– Plan za aerodrom u Nišu jeste da se opremi ILS CAT III sistem za sletanje u uslovima smanjenje vidljivosti, da se proširi platforma putničkog terminala i izgradi novi toranj, a za aerodrom „Morava“ predviđena je rekonstrukcija (produženje i proširenje) piste, opremanje piste sistemom svetlosnog obeležavanja uređajem za sletanje u uslovima smanjene vidljivosti i izgradnja taksi-staze za vezu piste sa ptničkim terminalom – navodi se u ekspozeu mandatara Vučića.
„Bolje je da Sava centar ode privatniku“Govoreći o javno-privatnim partnerstvima mandatar za sastav nove Vlade naveo je da su za kupovinu „Sava centra“ zainteresovane 2 privatne kompanije i jedna državna.
– Naravno da ćemo gledati koja je najbolja, ali više volimo da ne prebacujemo dug iz jedne državne firme u drugu, već da to završi u privatnom sektoru, po princimu 51% Gradu Beogradu, 49% privatniku uz minimalna ulaganja od 20 miliona evra – izjavio je Vučić.
Prethodnih nedelja mediji su preneli navode v.d. direktora beogradskog aerodroma, Saše Vlaisavljevića, na osnovu kojih se nedvosmisleno zaključuje da „Nikola Tesla“ već sad ima jasne planove za buduća ulaganja u „Sava centar“, iako se istovremeno sa tim vrše procene vrednosti beogradske vazdušne luke čime se ona priprema za prodaju.
„Jat tehnika“ na listi 18 značajnih privatizacijaGovoreći o budućem planu za privatizaciju 73 preduzeća, mandatar Vučić naveo je da se njih 18 vode kao „veće i značajnije“. Među njima su se našle „Jat tehnika“ i aerodrom „Nikola Tesla“.
U delu posvećenom „reformi velikih državnih sistema“, avio-kompanija „Er Srbija“ pominje se kao „pozitivna reforma“ jednog takvog sistema.
Navodi se da „kompanija beleži konstantni rast broja putnika“, kao i da je u toku 2015. godine kompanija prevezla 2,5 miliona putnika – 11% više nego 2014. godine.
– Er Srbija je 2015. godinu završila sa 3,9 miliona evra profita, što je 44% više nego u 2014.  – piše u ekspozeu.
Navodi se da Er Srbija zapošljava oko 2500 ljudi, od čega je samo uvođenje leta za Njujork obezbedilo dodatnih 120 radnih mesta za članove kabinske posade i 33 pilota.
Mandatar za sastav nove Vlade naveo je i da je ova kompanija jedna od tri najbezbednije i najsigurnije u Evropi, kao i da otvaranje radnih mesta u sektoru vazdušnog saobraćaja nije ograničeno samo na „Er Srbiju“, već i na prateće usluge, kao i da sve to Srbiju pretvara u čvorište avio-saobraćaja za ceo region.
The post Ekspoze: Koncesija „Nikole Tesle“ gotovo izvesna – početna vrednost na tenderu 310 miliona evra appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.