Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskurzije po novim pravilima

Ekskurzije po novim pravilima

Novi pravilnici o ekskurzijama, na prvo mesto stavljaju bezbednost učenika tokom putovanja, uz detaljno regulisanje ugovornih obaveza turističkih agencija i škole, rekao je pomoćnik ministra prosvete i sporta zadužen za srednje obrazovanje Bogoljub Lazarević.

Pravilnici su doneti letos i u oblike putovanja uvode i zimovanja, letovanja, kampove i izlete koji su do sada pod okriljem škole u stvari bili u organizaciji pojedinaca. Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekskurzija ove jeseni pripremana je po starim uputstvima pa će nova pravila u punoj meri zaživeti u organizovanju prolećnih ekskurzija. Jedna od novina predviđa da roditelji moraju biti upoznati sa programom putovanja do detalja, kao i sa neto cenom agencije, uključujući i takozvani nastavnički dodatak, tako da nemaju dodatne troškove, za posete muzejima, ulaznice za diskoteke... Ekskurzije su sastavni deo fakultativnog nastavnog plana i programa i kao jedna vrsta usluga podležu Zakonu o javnim nabavkama, što znači da se moraju raspisivati tenderi za izbor turističkih agencija, istakao je on. Direktor škole najodgovorniji je za izvođenje putovanja, koje se mora prijaviti 48 sati pre polaska nadležnoj organizaciji unutrašnjih poslova, a na putovanje se ne može krenuti dok saobraćajna policija ne pregleda autobuse. Sve đačke aktivnosti organičene su do ponoći, tako da više nema izlazaka do jutarnjih sati, a samo putovanje je zabranjeno u noćnim satima.

V. N.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.