Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano 78 tela

Zvornik -- Stručnjaci za sudsku medicinu saopštili su da je pronadjeno 78 posmrtnih ostataka, za koje se pretpostavlja da su tela žrtava iz Srebrenice.

Tela su pronađena u masovnoj jednoj masovnoj grobnici. Kako je rekao Murat Hurtić, zvaničnik komisije za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine, stručnjaci su ekshumirali 43 cela i 35 nepotpunih tela iz masovne grobnice u Snagovu, u blizini Zvornika. U toj grobnici bi moglo biti i do 100 tela, dodao je Hurtić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Mnoge žrtve su imale poveze preko očiju, a pronašli smo mnogo metaka iz oružja malog kalibra", rekao je on i dodao da veruje da su žrtve pripadale grupi muškaraca iz Srebrenice koji su dovedeni u školu u obližnjem selu Grbavci, a zatim su pogubljeni i sahranjeni na dve lokacije.

Lokacija na kojoj su pronađena tela, jeste takozvana druga grobnica, u koju se tela prebačena iz prvobitne grobnice kako bi se prikrili tragovi. Posmrtni ostaci će biti podvrgnuti analizama DNK kako bi se utvrdio identitet žrtava.

Prema njegovim rečima Hurtića, krajem 1995. godine bosanski Srbi su tela prebacili u masovnu grobnicu u Snagovu.

Snage bosanskih Srba su po ulasku u Srebrenicu u julu 1995. godine ubile više od 7.000 muslimanskih muškarca koji su se nalazili u toj enklavi u istočnoj Bosni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.