Izvor: TangoSix.rs, 31.Avg.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomske procene: Er Srbija donosi srpskoj privredi 211 miliona dolara u 2015.

Kompanija Er Srbija (Air Serbia) će ostvariti direktan doprinos srpskoj privredi u vrednosti od 211 miliona dolara tokom 2015. godine i podržati ukupno 8.700 radnih mesta, pokazao je najnoviji izveštaj konsultantske kuće Oksford Ekonomiks (Oxford Economics) koja se bavi međunarodnim ekonomskim predviđanjima i kvantitativnom analizom, saopštio je nacionalni avio-prevoznik.
Studija predviđa da će avio-kompanija putem direktne potrošnje ostvarene u okviru svakodnevnog poslovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i lanca snabdevanja u Srbiji nacionalnoj ekonomiji doneti 190 miliona dolara tokom ove godine.
Osim toga, Oksford Ekonomiks tvrdi da se očekuje da će avio-kompanija prevesti ukupno 2,5 miliona putnika u i iz Srbije tokom 2015. godine, ka i iz brojnih tržišta, uključujući zemlje širom Evrope i Bliskog istoka.
Takođe, očekuje se da će posetioci iz inostranstva potrošiti gotovo pola milijarde dolara tokom ove godine, što doprinosi nacionalnom BDP u iznosu od 373 miliona dolara i podržava dodatnih 22.400 radnih mesta, navodi se u saopštenju Er Srbije.
Procenjuje se da će do 2020. godine, ekonomski uticaj avio-kompanije koji se odnosi na turizam biti uvećan do vrednosti od 572 miliona dolara i podržavati ukupno 28.200 radnih mesta.
– Ova studija jasno svedoči o tome u kojoj meri Er Srbija, kao komercijalno efektivna i profitabilna avio-kompanija, suštinski utiče na ekonomski razvoj Srbije i doprinosi razvoju ostalih grana privrede kao faktor podrške ekonomskoj aktivnosti.
Izveštaj pokazuje kako odličan učinak Er Srbije, od kada je avio-kompanija uspostavljena, stvara pozitivne efekte ne samo u okviru naše oblasti poslovanja, već i eksterno prema kompanijama i pojedincima širom zemlje.
Drago nam je što projekcije ukazuju na kontinuirani razvoj u godinama koje dolaze, kako u pogledu turizma tako i u globalnoj povezanosti, kao i što ćemo biti u mogućnosti da ostvarimo jedan od osnovnih ciljeva Er Srbije – da postanemo katalizator ekonomskog razvoja u Srbiji – izjavio je generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić.
Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, Siniša Mali, podsetio je da privatizacija Er Srbije u partnerstvu sa Etihadom predstavlja najuspešniju privatizaciju u našoj zemlji.
– Pokazali smo kroz strateško partnerstvo da je moguće od avio-kompanije koja je pravila gubitke stvoriti profitabilnu kompaniju koja više ne predstavlja opterećenje za državni budžet.
Er Srbija je danas pokretač privrednog razvoja Republike Srbije. Studija Oksford Ekonomiks pokazuje da postoji direktna veza između uspešne avio-kompanije, otvaranja novih destinacija i stepena ekonomskog rasta, tj. poslovne razvijenosti naše zemlje.
Zato je važno da nastavimo putem kojim smo krenuli, da proširimo flotu Er Srbije, da uvedemo još novih destinacija, jer ćemo na taj način jačati i srpsku privredu i njenu ekonomiju – istakao je Mali.
U saopštenju se navodi da Oksford Ekonomiks naglašava da ekonomski uticaj jedne avio-kompanije znatno prevazilazi oblast u kojoj operativno deluje. Usluge koje pruža olakšavaju čitav niz ekonomskih aktivnosti u lokalnoj i globalnoj ekonomiji – od uspostavljanja poslovnih interakcija i omogućavanja stranih investicija, do podsticanja razvoja turizma i trgovine.
Ovaj uticaj se može meriti ukupnim doprinosom vazdušnoj povezanosti kao ključnom pokretaču ekonomskog rasta i razvoja, čime se olakšava učešće zemlje u globalnoj ekonomiji. Globalni podaci takođe ukazuju na vezu između direktnih stranih investicija i vazdušne povezanosti.
Očekuje se da će u 2015. godini, doprinos Er Srbije povezanosti u vazdušnom prevozu putnika i robe povećati produktivnost srpske privrede za 690 miliona dolara, što odgovara broju od gotovo 32.000 radnih mesta i iznosi gotovo dva procenta BDP-a.
Osim njenog značaja za razvoj turizma, Er Srbija će takođe postati sve značajniji faktor razvoja poslovanja orijentisanog ka izvozu, naročito za veze sa Evropskom Unijom, što će podstaći izvoz i povećati konkurenciju u domaćoj ekonomiji na dobrobit potrošača, navodi se u saopštenju nacionalne avio-kompanije.
The post Ekonomske procene: Er Srbija donosi srpskoj privredi 211 miliona dolara u 2015. appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomski uticaj kompanije Air Serbia na privredu Srbije

Izvor: Economy.rs, 31.Avg.2015

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, će ostvariti direktan doprinos srpskoj privredi u vrednosti od 211 miliona dolara tokom 2015. godine i podržati ukupno 8.700 radnih mesta.

Nastavak na Economy.rs...

Er Srbija donosi 211 miliona dolara srpskoj ekonomiji

Izvor: Politika, 31.Avg.2015

Generalni direktor Dane Kondić kaže da studija Oksford ekonomiksa svedoči o tome u kojoj meri Er Srbija utiče na ekonomski razvoj Srbije..BEOGRAD - Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) direktno će doprineti srpskoj privredi sa 211 miliona dolara tokom 2015. godine i podržaće ukupno 8.700 radnih...

Nastavak na Politika...

Er Srbija će doneti 211 miliona dolara domaćoj privredi

Izvor: Press, 31.Avg.2015

Nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, Er Srbija, ostvariće direktan doprinos srpskoj privredi u vrednosti od 211 miliona dolara tokom 2015. i podržaće ukupno 8.700 radnih mesta. .          Ovo su podaci iz...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.