Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološki protest u Kuršumliji

Kuršumlija -- Nekoliko stotina građana Kuršumlije protestovalo sinoć zbog učestalih trovanja reka i vazduha, i zbog problema sa vodosnabdevanjem.

Voda za piće ispravna

Voda iz gradskog vodovoda u Kuršumliji ispravna je za piće, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća Toplica, pošto su stigli rezultati bakteriološke analize, koji su pokazali da voda ne sadrži materije štetne po zdravlje ljudi.

Građani Kuršumlije, nakon tri dana, ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu da koriste vodu iz gradskog vodovoda za piće.

Pošto su se u prethodna tri dana u reci Toplici dogodila tri pomora ribe, i zbog smrada koji se nedeljama širi gradom, nekoliko stotina građana sinoć je protestovalo, optužujući Šumarsko-industrijski kombinat Kopaonik za zagađenje i tražeći da nadležni ispitaju koliko je ugrožena životna sredina.

"Izašla sam zbog eko-katastrofe koja se desila u ovom malom gradiću. Ne može da se diše, ne možemo otvoriti prozore", rekla je jedna građanka.

Slavica Lekić, načelnica Inspekcije za zaštitu životne sredine, kaže za B92 da su ekipa Inspekcije i ekotoksikološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje i sinoć bile na terenu, i da su uzeti uzorci reka Banjska i Toplica, kao i iz izliva ŠIK-a Kopaonik.

"Za dva dana ćemo imati kompletne rezultate što se tiče otpadnih voda kojе potiču iz ŠIK-a Kopaonik", kaže Lekićeva.

"Danas će ŠIK Kopaonik dobiti privremenu zabranu obavljanja tehnološkog procesa zbog mogućeg štetnog uticaja na životnu sredinu, što će trajati sve dok se ne dostavi dokaz o uticaju fabrike na kvalitet reka Toplice i Banjske. Isto se odnosi i na hladnjaču Frigonais", rekla je ona.

"Protiv Javno-komunalnog preduzeća Komunalac će biti podneta prijava za privredni prestup, pošto imamo dokaz da otpadne vode koje JKP ispušta u Banjsku i Toplicu ne ispunjavaju kriterijum", kazala je Slavica Lekić za B92.

Juče, ali i jutros, u Opštini je povodom ekoloških problema zasedao krizni opštinski štab.

U reci Toplici u poslednjih mesec dana uginulo je oko dve tone ribe, rekao je juče Nikola Kumanović, upravnik ribarskog područja "Južna Morava 2".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.