Egzercir – povratak Garde tradiciji

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egzercir – povratak Garde tradiciji

Elitna jedinica VS pred građanima izvodi veštinu baratanja puškama, nastalu na osnovu vojničkih radnji

U svečanoj plavoj uniformi, čizmama, beloj košulji zakopčanoj do grla i sa kravatom, opasačem, rukavicama i plavom šapkom, pripadnici Gardijskog bataljona Vojske Srbije ovih dana spremaju nastup za svečanu promociju oficira, koji će se održati, 11. septembra, ispred Doma narodne skupštine u Beogradu. Sunce je ovim vojnicima trenutno najveći neprijatelj, jer na pisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kojoj vežbaju provode barem po četiri sata dnevno. Trideset vojnika stoji u santimetar poravnato, istovremeno im puška „leti” u rukama, podižu je, spuštaju, dižu na gotovs, vrte i prave njome talase.

Pred kapetanom Mirkom Mitrićem (32) i njegovim vojnicima je dugo i toplo leto, jer će u naredna dva meseca, 37 odabranih gardista svakodnevno uvežbavati egzercir, veštinu baratanja puškama nastalu na osnovu vojničkih radnji, uz poštovanje strojevog pravila. Svaki vojnik mora da zna u kojem trenutku je njegov red da podigne pušku. A kada istovremeno udare kundakom o zemlju, čuje se samo jedan udarac. Akrobacije poluautomatskom puškom M-59/66, težom od četiri kilograma, izvode nekoliko desetina puta dnevno, a vežbanje traje ponekad i po šest sati. Obuka je složena, ponekad i opasna. Na vrhu puške nalazi se bajonet, pa ukoliko se radnje ne izvode pravilno i pravovremeno, može doći do povređivanja.

Aplauz publike i pogledi divljenja, sa kojima se sreću dok nastupaju u gradovima Srbije, dovoljna su nadoknada za tešku obuku, kaže Marko Butina (26), profesionalni vojnik.

– Većina ljudi radi ovaj posao iz ljubavi. Od malena sam želeo da obučem uniformu, jer je i moj deda bio vojnik. Kada su mi, po odsluženju vojnog roka, ponudili da nastavim da radim u vojsci prihvatio sam vrlo rado – kaže naš sagovornik.

Garda Kraljevine SHS počela je da izvodi egzercir 1920-tih godina, a poslednji nastupi su održani 1938. godine. Jedinica sa orkestrom, na čijem čelu je bio kapelnik Stanislav Binički, obilazila je gradove u Srbiji i Evropi. Ova veština zaživela je ponovo prošle godine. Prvi nastup održan je u Požarevcu, povodom obeležavanja 180 godina od osnivanja Garde.

– Kada smo počeli da uvežbavamo egzercir gledali smo sa divljenjem snimke nastupa stranih armija, a sada, posle godinu i po dana vežbe, svesni smo da neke stvari radimo bolje od njih. Njihove puške su dosta lakše i kraće za oko 20 santimetara. Takođe, na njihovom oružju postoje gumirani delovi pa se lakše „vrte” u rukama. Nastupi pojedinih stranih armija su možda atraktivniji, ali, za razliku od njih, mi ne odstupamo od određenih vojničkih i strojevih pravila. Vodimo računa da su nam pokreti usklađeni, da svi vojnici uvek gledaju u istu stranu i da gaze jednim korakom – objašnjava kapetan Mitrić i dodaje da koreografiju za nastupe samostalno osmišljavaju. Važno im je da na svakom nastupu pokažu nešto novo.

Osim što moraju precizno da gađaju i budu u dobroj fizičkoj kondiciji, gardisti moraju da imaju dobru koordinaciju pokreta i istančan sluh, jer po taktu treba da znaju kada je njihov red da obave određene radnje sa puškom.

– Vojnici u gardijskom bataljonu biraju se po posebnim kriterijuma, podležu specifičnoj vrsti bezbednosne i psihofizičke provere. Ne smeju biti niži od 175 santimetara i poželjno je da su prijatnog izgleda. Svi naši vojnici, pored ostalih dužnosti, uvežbavaju egzercir, ali ne mogu svi da budu jednako uspešni u tome – objašnjava major Vladimir Vukajlović, komandant Gardijskog bataljona.

Profesionalizacija VS, kaže ovaj oficir, olakšala je posao starešinama, jer sada imaju na raspolaganju motivisane ljude, koji su samostalno odabrali ovaj poziv.

– Prvi nastup smo spremali sa vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka, koji su ubrzo otišli kućama, pa smo morali da angažujemo nove ljude i sa njima da radimo ispočetka. Sada se to neće dešavati – kaže major Vukajlović.

Jelena Popadić

-----------------------------------------------------------

I devojke „vrte” puške

Mesto u Gardijskom bataljonu našlo je i šest devojaka koje su stale rame uz rame sa nekoliko stotina svojih muških kolega. Marija Sekulić (26) jedna je od dve devojke koje uvežbavaju egzercir. „Na poslu je odlično, kolege imaju izuzetno korektan odnos sa nama. Veoma sam zadovoljna poslom”, kaže naša sagovornica.

objavljeno: 16.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.