Egipat oslobodio dvojicu pomilovanih novinara

Izvor: Akter, 23.Sep.2015, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat oslobodio dvojicu pomilovanih novinara

Egipatske vlasti pustile su danas iz zatvora dvojicu novinara programa TV stanice Al Džazira na engleskom pošto ih je ranije danas pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi

Njih dvojica, Kanađanin Mohamed Fahmi i egipatski državljanin Baher Mohamed, uhapšeni su još u decembru 2013, a prošlog meseca su na ponovljenjom suđenju osuđeni na tri godine zatvora zbog objavljivanja, kako je sud naveo, lažnih vesti i zbog pristrasnog izveštavanja.

Oni su među grupom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << od 100 ljudi, uključujući aktiviste za ljudska prava, koje je pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi, uoči velikog muslimanskog praznika Eid al Adha. Pomilovanje je dato dan pre polaska Al Sisija u Njujork gde će prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Fahmi i Mohamad oslobođeni su nekoliko sati posle objave o pomilovanju i policija ih je odvezla do jednog predgrađa u Kairu.

Fahmijeva supruga Marva Omara rekla je da je čula vest o pomilovanju sa televizije koja je bila upaljena u zatvoru dok je bila u poseti suprugu.

Državna novinska agencija MENA navela je da je treći novinar koji je bio uključen u slučaj, Australijanac Piter Greste, takođe pomilovan. On je ranije ove godine deportovan iz Egipta u Australiju.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Egipat oslobodio pomilovane novinare "Al Džazire"

Izvor: RTS, 24.Sep.2015, 00:01

Egipatske vlasti pustile iz zatvora dvojicu novinara satelitske televiziske stanice "Al Džazire" pošto ih je pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi. . Zatvorenici su amnestirani povodom najvećeg islamskog praznika Kurban-bajrama,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.