Efraim Zurof na  godišnjici Novosadske racije

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efraim Zurof na godišnjici Novosadske racije

NOVI SAD - Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, biće gost gradskih vlasti na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije, a još je neizvesno da li će govoriti i na pomenu koji organizuje Srpska pravoslavna crkva.

Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) poručila je da Zurof neće moći da govori na pomenu povodom 70. godišnjice zločina Racije u njenoj organizaciji, pošto dolazi na poziv gradskih vlasti.

Saradnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Centra "Simon Vizental" iz Novog Sada Ana Frenkel nije želela da komentariše tu informaciju. "Meni je strašno žao i nemam komentara na ovo što se sada dešava", kazala je Frenkelova.

Efraim Zurof je počasni građanin Novog Sada od 2008. godine.

Bačka eparhija je ranije zvanično poručila da predstavnici grada mogu da dođu na pomen na Keju žrtava racije, ali samo kao i svi ostali građani, a da ne mogu da učestvuju u programu, niti da govore na komemoraciji.

Eparhija je poručila da gradski oci nisu dobrodošli ni na prijem kod episkopa Irineja nakon obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije. Eparhija je prekjuče kritikovala gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i optužila ga da izdaje "lažljiva" saopštenja za javnost, u kojima navodi da će gradske vlasti i SPC zajednički organizovati pomen povodom 70. godišnjice zločina Novosadske racije.

Prethodno je trajala polemika između gradskih vlasti i SPC oko toga da li će se pomen održati u subotu, 21. januara, što su najavljivale gradske vlasti, ili u ponedeljak, 23. januara, što je najavila eparhija.

Predstavnici SPC su kazali da neće prisustvovati "gradskoj" komemoraciji jer nisu pozvani na vreme, a predstavnici gradskih vlasti su kazali da neće prisustvovati "crkvenom" obeležavanju godišnjice sećanja na ovaj zločin, jer se crkva bavi "politikanstvom".

Nakon te prve polemike, gradonačelnik Pavličić saopštio je u sredu da će i predstavnici grada učestvovati na komemoraciji u ponedeljak, 23. januara u podne, što je termin koji je "rezervisala" SPC.

SPC je saopštila da će pomenu u ponedeljak prisustvovati i patrijarh Irinej. I ranijih godina je u nekoliko navrata bilo nesporazuma između predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti i SPC, prilikom obeležavanja sećanja na žrtve Racije u glavnom gradu Vojvodine.

Prošle godine su godišnjicu racije predstavnici grada i SPC obeležili odvojeno, a na obe komemoracije prisustvovali su predstavanici Jevrejske zajednice. U Novosadskoj raciji, koju je mađarska fašistička vojska sprovela od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Zurofu zabranjeno da govori na pomenu žrtvama Racije?

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2012

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, Efraim Zurof biće gost gradskih vlasti na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije, ali još se ne zna da li će govoriti i na pomenu koji organizuje Srpska pravoslavna crkva.

Nastavak na Radio 021...

LOVAC NA NACISTE ZUROF NA GODIŠNJICI NOVOSADSKE RACIJE

Izvor: Kurir, 20.Jan.2012

Zasad se ne zna da li će Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" i počasni građanin Novog Sada, govoriti na pomenu..NOVI SAD - Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, biće gost gradskih vlasti na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije,...

Nastavak na Kurir...

Nesloga Jevrejske opštine i SPC oko Zurofa

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2012, 10:03

Jevrejska opština Novi Sad se nada da će bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) promeniti mišljenje i omogućiti direktoru Centra Simon Vizental iz Jerusalima, lovcu na naciste Efraimu Zurofu da govori na pomenu žrtvama Novosadske racije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.