Efikasnije procesuirati huligane

Izvor: B92, 28.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Efikasnije procesuirati huligane"

(basildon.hu)

Beograd -- MUP apeluje na sudske organe da brže i efikasnije postupaju po prijavama koje policija podnosi protiv navijača nasilnika.

Zamenik načelnika beogradske Uprave policije Slobodan Vukolić je rekao da procesi protiv huligana traju veoma dugo i da se na presude dugo čeka, pa da zbog toga Zakon o sprečavanju nasija na sportskim terenima gubi preventivni smisao i da čak podstrekava prestupnike na dalje kršenje zakona.

"Daću primer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navijača iz Beograda protiv kojeg je u 2006. godini podneto 27 prekršajnih prijava za nasilje na sportskim terenima i osam za ugrožavanje javnog reda i mira. Protiv njega je podneto i 13 krivičnih prijava za dela koja uključuju primenu nasilja, ali - nijedan proces nije okončan", kazao je on.

Vukolić je rekao da je u prošloj godini bilo 48 težih narušavanja javnog reda u kojima su učestvovali navijači beogradskih klubova u kojima je lakše i teže bilo povređeno više od 60 građana.

"Lakše je povređeno više desetina policajaca, oštećeno je pet vozila MUP-a, deset autobusa, dva voza i 19 objekata. Bilo je 11 napada na sudije a uhapšeno je više od 700 navijača", kazao je Vukolić.

"Navijači koriste svaku priliku da se sukobe sa policijom i da, kako sami kažu, izazovu tuču radi tuče", kazao je Vukolić.

Savez antifašista o "nacionalističkom divljanju"

Savez antifašista Srbije - Društvo za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi je saopštilo da je zabrinuto što državni organi u Srbiji nisu ništa učinili povodom nacionalističkog divljanja huligana iz Srbije koje je pratilo fudbalske utakmice Zrinjski - Partizan u Mostaru i Budućnost - Hajduk u Podgorici.

"Iz izjava navodnih navijača u medijima vidi se da je tu sport samo paravan, a da se faktički nastupa u ime borbe protiv 'sveopšte srpske zavere', to jest u ime negiranja počinjenih zločina i veličanja optuženih za najteže zločine protiv čovečnosti", kaže se u saopštenju.

SAFS podseća da su "navodni navijači u Mostaru nastupali sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine, i uzvicima "Nož, žica, Srebrenica".

"U Crnoj Gori su, kao strani turisti, dali sebi pravo da kamenuju autobuse državljana treće zemlje, čime su ne samo grubo pogazili crnogorsko gostoprimstvo i zakone već, na izvestan način, nastupili i u ime ekstremnih srpskih nacionalista koji i dalje negiraju nacionalnu i državnu samobitnost Crne Gore", ocenio je Savez antifašista Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.