Ebola ne brine srpske mirovnjake

Izvor: Politika, 12.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola ne brine srpske mirovnjake

Sanitetski tim VS u Kongu uručio pomoć deci čiji su roditelji umrli od side

Epidemija ebole besni na teritoriji provincije Kasai Ocidental u Kongu, gde je uspostavljen i karantin, takozvani Kampunga pojas oko mesta Mveka. Do sada je obolela 41 osoba, a umrlo je njih 14. Od srpskog sanitetskog tima u misiji Ujedinjenih nacija u Kongu (MONUC) do sada nije zahtevano učešće u evakuaciji i zbrinjavanju obolelih, kaže za „Politiku” pukovnik dr Đorđe Mančić, vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sanitetskog tima Vojske Srbije.

– Od mene su tražili mišljenje o opremi kojom bi MONUC trebalo da raspolaže ako bi se ukazala potreba za evakuacijom nekog obolelog pripadnika UN. Mislim da su odustali od nabavke opreme i pozvali adekvatan tim medicinskih stručnjaka koji je tamo već više od nedelju dana – objašnjava dr Mančić u i-mejlu poslatom redakciji.

On objašnjava da je povod za ovakav zahtev bila sumnja da se kod pripadnika pakistanskog kontigenta mirovnjaka UN, koji je umro početkom decembra u Gomi, pojavila virusna hemoragična groznica, u koje se ubraja i ebola.

– Zbog nedostatka adekvatne zaštitne opreme, pripadnici južnoafričkog tima odbili su da učestvuju u pratnji ovog bolesnika, avio-kompanija nije odobrila transport svojim avionom, a Južna Afrika nije htela da primi ovog pacijenta na svoju teritoriju. Nakon toga, MONUC je razmišljao o kupovini zaštitne opreme koju bi svi timovi imali u rezervi – objašnjava pukovnik Mančić.

Pred novogodišnje i božićne praznike, srpski medicinski tim pri misiji UN u Kongu, u saradnji sa južnoafričkim kontingentom vojne policije, organizovao je posetu domu za decu bez roditeljskog staranja u Kinkoleu, predgrađu Kinšase. U domu pod nazivom „Nada” smeštena su 52 deteta, uzrasta od jedne do sedamnaest godina čiji su roditelji uglavnom umrli od side. Deca u okviru doma pohađaju osnovnu školu, a stariji se obučavaju zanatima koji će im omogućiti početak samostalnog života nakon napuštanja doma, obavestio je „Politiku” major dr Božidar Jakovljević, zamenik komandanta srpskog kontingenta, koji je tom prilikom, sa potpukovnikom Ngesijem iz južnoafričkog kontingenta direktoru doma uručio novac, hranu i namirnice u vrednosti od preko hiljadu dolara.

Decu su, kako kaže, dr Jakovljević, najviše obradovali slatkiši, a gostima su pokazane sobe za odmor, učionice, kuhinja i gazdinstvo u kome sami gaje povrće i farma svinja.

Srpski kontingent je, kako javlja pukovnik dr Mančić, u novogodišnjoj noći ugostio Serž Muleners, šef vazduhoplovne bezbednosti, dok su Badnje veče proslavili sa u društvu Srba koji rade u UN organizacijama u Kinšasi. Za Božić su posetili tamošnju Grčku pravoslavnu crkvu, ali, kako nije bilo sveštenika, svako se, kaže, pomolio na svoj način. Povratak srpskog tima AMET-11 koji se trenutno nalazi u Kongu i dolazak AMET-12, koji će ih zameniti u ovoj međunarodnoj misiji očekuje se tokom ovog meseca.

B. Mališ

[objavljeno: 13/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.