EVO KAKVO NAS LETO ČEKA: Pogađa prognozu, na osnovu narodnih verovanja

Izvor: NaDlanu.com, 01.Maj.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVO KAKVO NAS LETO ČEKA: Pogađa prognozu, na osnovu narodnih verovanja

Radivoj Komazec iz Sivca već 16 godina se bavi dugoročnom vremenskom prognozom, zasnovanom na narodnim verovanjima.

On je tako ljude u svom selu, Vojvodini u centralnoj Srbiji blagovremeno obavestio da ih čeka jedno od vrelijih leta, sa čestim pljuskovima, naglim poromenama atmosferskog pritiska i mogućim olujnim vetrovima.

Komazec je u predviđanju vremena primenio starinsko shvatanje da 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića predstavlja 12 meseci u >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << godini. Drugim rečima, atmosferska kolebanja između 25. decembra i 7. januara pokazuju kakve će vremenske prilike biti čitave naredne godine.

- Tokom tih 12 dana precizno zapisujem svaku meteorološku promenu. To je veliki posao, jer oscilacije moraju neprekidno da se prate 24 sata, pošto se svakih 48 minuta u tom periodu računaju kao jedan dan u mesecima za koje se radi prognoza. Na osnovu toga pravim šemu po uzoru na proračune legendarnog prognostičara Borisa Koljčickog - objašnjava Komazec.

Prva dugoročna prognoza koju je napravio 2001. godine, ostvarila se začuđujuće tačno, što je bio podsticaj da nastavi sa predviđanjem. Kao poljoprivedni tehničar , četo je na trenu razgovarao sa ljudima sa salaša, od kojih je u svoje prognoze utkao i narodna predanja o vezi crkvenoh praznika i vremenskih pojava.

- Na Bogojavljanje, 19. januara, temperatura je bila ispod nule, što je pokazatelj da će godina biti kišovita. Smena sunca i oblaka na Svetog Trifuna (14. februara) najavila je prosečan rod useva, a do Đurđevdana (6. maja) biće promenljivo vreme, kao što je bilo i na Mladence, 22. marta. U maju će biti tri kiše do Đurđevdana, isto toliko u intervalu od 15. do 22. i jedna krajem meseca. Temperature će do 25. maja biti od 25 do 27 stepeni,a posle toga, do 17. juna 31 - 32 stepena. Od 21. juna do 25. jula živa će prelaziti 35 podelak. Do 14. avgusta, temperatura će biti iznad, a posle toga ispod 30 stepeni - najavio je Komazec.

Izvor: Večernje novosti

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Kad Radivoj kaže, u nebo se ne gleda

Izvor: Večernje novosti, 01.Maj.2016

Poljoprivredni tehničar Radivoj Komazec iz Sivca pravi godišnju vremensku prognozu. Period od 25. decembra do 7. januara presudan. Najavljuje jedno od vrelijih leta Čeka nas jedno od vrelijih leta, sa čestim pljuskovima, naglim promenama atmosferskog pritiska i mogućim olujnim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.