Izvor: B92, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: 25 miliona za regionalni razvoj

Beograd -- Predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju predstavili program podrške regionalnom razvoju Srbije od 25 miliona evra.

Sprovođenje programa počeće u drugoj polovini 2008. godine i trajaće tri godine, a finansira se iz sredstava pretpristupnog fonda IPA.

Projekat obuhvata podršku regionalnom razvoju na državnom novou, regionalnim akcijama za razvoj i finansijsku podršku lokalnim socijalnim i ekonomskim inicijativama.

Za konkretene projekte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdvojeno je 14 miliona evra. Moći će da ih predlažu opštine, poslovna udruženja, preduzeća, nevladine organizacije i drugi, kazao je zvaničnik projekta Mladen Milanović.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić istakao je da je razlika u nivou razvijenosti opština i regiona u Srbiji veoma velika i da odnos između najrazvijenije i najmanje razvijene opštine iznosi 1:15.

Rekao je da će Ministarstvo preduzeti niz mera za ravnomerniji razvoj regiona, među kojima je kao veoma važno izdvojio usvajanje Zakona o regionalnom razvoju u sledećoj godini.

Podsetio je da je u predlogu ovogodišnjeg državnog budžeta predloženo 100 miliona evra za regionalni razvoj, od čega 80 miliona za izgradnju lokalne komunalne infrastrukture, a ostatak za izgradnju industrijskih zona.

Dinkić je najavio i da će inicirati osnivanje kancelarija u svim opštinama u Srbiji, koje bi trebalo da doprinesu razvoju regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.