[EKSKLUZIVNO] Tim studenata Mašinskog fakulteta Beoavia osvojio treće mesto na evropskom takmičenju sa inovativnom VTOL bespilotnom letelicom

Izvor: TangoSix.rs, 29.Okt.2020, 20:31

[EKSKLUZIVNO] Tim studenata Mašinskog fakulteta Beoavia osvojio treće mesto na evropskom takmičenju sa inovativnom VTOL bespilotnom letelicom

Dok se Ministarstvo odbrane i privatne firme u Srbiji zamlaćuju svojim obavezama, rokovima, očekivanim profitima, budžetima i nemogućim projektima, grupa mladih talentovanih mašinaca u relativnoj tajnosti radila je prethodnih jedanaest meseci na svojoj originalnoj bespilotnoj letelici nazvanoj Osa kako bi učestvovali na međunarodnom takmičenju „New Flying Competition 2020“.
Osvojili su treće mesto.
Budući da su do sada kao studentski tim prikazali zavidnu sposobnost >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << animiranja prijatelja i sponzora, Bog ili karma su ih ovoga puta pogledali, u formi jedne jedine kompanije koja je stala iza njih sa kompletnim (ne malim) budžetom i bili su spremni da ostvare svoj najkompleksniji san do sada.
Cilj je bio da učešćem na evropskom takmičenju studenata vazduhoplovnog inženjerstva, pod pokroviteljstvom kompanije Erbas, izrade letelicu koja poleće i sleće vertikalno, zatim obavlja tranziciju iz vertikalnog u horizontalni let i nastavlja sa progresivnim letom kao avion. Takmičenje zahteva da se tranzicija odigra na visini od 100 metara, da letelica ima određenu nosivost korisnog tereta i kao šlag na tortu – morali su sa Osom da izvedu i jedan luping.
Hrabar, kompleksan, moderan i estetski gotovo savršen dizajn / Foto: Beoavia Kako za Tango Six kažu iz Beoavije, uspeli su da ispune i poslednji parametar takmičenja – povratak na istu lokaciju odakle je letelica i poletela.
– Srećni smo što smo, posebno da u nedelji kada Mašinski fakultet obeležava 72 godine postojanja, postigli još jedan uspeh. Na početku ove višemesečne priče bilo je 50 prijavljenih timova iz celog sveta. Zbog pandemije takmičenje je prvi put održano online. Timovi nisu putovali u Hamburg već su svoje projekte putem video strima, korističi GPS logere, predstavili sa sportskih aerodroma na teritorijama država iz kojih dolaze. Mi smo leteli sa aerodroma Ravan, nedaleko od Čačka.
Osa je VTOL letelica, koja se sastoji od 4 motora za vertikalno poletanje i sletanje i jednog motora za horizontalno letenje. Svi motori su na elektro-pogon mogućnosti ostajanja u vazduhu do 25 min. Letelica je izrađena od preko 90% kompozitnih materijala.
Pravilima takmičenja potrebno je da letelica izvrši taksiranje do mesta gde će poletiti vertikalno u kvadkopter konfiguraciji, kada se popne na određenu visinu koja će biti do 100m, upali se horizontalni motor i letelica leti kao avion, motori za vertikalno letenje uvlače se u trup. Posle toga je potrebno odraditi manevar osmicu, kao i jedan luping. Nakon toga prelazimo u režim krstarenja koji traje 15 minuta, gde je potrebno izvršiti tranziciju iz konfiguracije avion u konfiguraciju drona i sleteti na mesto odakle je letelica i poletela.
Na aerodromu u Preljini smo pre nekoliko nedelja vršili letna testiranja i kalibracije parametara autopilota. Autopilot pomoću kojeg smo upravljali letelicom je prethodno uspešno testiran na tri manja modela test letelica. Letelicom se sve vreme upravlja u ručnom modu uz pomoć stabilizacije autopilota. Zahvaljujemo se još jednom gospodinu Draganu Pavloviću na svoj pomoći i podršci. – rekli su za Tango Six iz Beoavie.
Tango Six je imao zadovoljstvo da prati projekat od samog njegovog početka. Pogledajte našu reportažu o ovim talentovanim mladim vazduhoplovnim inženjerima i letu njihovog najambicioznijeg projkta do sada:

 
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post [EKSKLUZIVNO] Tim studenata Mašinskog fakulteta Beoavia osvojio treće mesto na evropskom takmičenju sa inovativnom VTOL bespilotnom letelicom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Studenti Mašinskog fakulteta osvojili 3. mesto na međunarodnom takmičenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 11:03

Studenti Mašinskog fakulteta okupljeni u timu Beoavia osvojili su sa projektom VTOL letelice pod nazivom OSA ( WASP ) treće mesto na međunarodnom takmičenju " New Flying Competition 2020".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.