EKOLOŠKA KATASTROFA DRINE ZASAD SPREČENA

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKOLOŠKA KATASTROFA DRINE ZASAD SPREČENA

BEOGRAD - Ekološka katastrofa neslućenih razmera za sada je sprečena.

Poslednja vest iz rudnika olova i cinka u Srebrenici jeste da je izlivanje jalovine u reku Sašku, a potom u Drinu, sanirano, a da je „količina materijala koja se izlila neznatna i nije štetna po okolinu“, saopšteno je iz rudnika.

Isto tvrde i u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Srbije.

- Inspekcijskim nadzorom reke Drine utvrđeno je da je zamućenje vidljivo oko 10 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uzvodno od brane hidroelektrane. Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je da u vodi trenutno nema cijanida. Izveštaj o sadržaju teških metala tek se očekuje. Vodosnabdevanje je isključeno u Malom Zvorniku, dok u Ljuboviji nije jer se bunari nalaze 500 metara uzvodno od mesta na kojem se uliva jalovina - tvrde u Ministarstvu.

Za sada nije primećeno da ima uginule ribe na teritoriji koju kontroliše ribočuvarska služba Ljubovije i Malog Zvornika.

Mirko Stefanović iz lozničkog „Vodovoda“ izjavio je da je, „bakteriološki i hemijski, voda u lozničkom vodovodu potpuno ispravna za ljudsku upotrebu“.

I upravnica ribolovnog područja „Drinsko jezero“ Mirjana Ivanović navela je da do sada nije bilo uginuća ribe u Drinskom jezeru.

- Još je nešto veća zamućenost vode u toj hidroakumulaciji iznad brane hidroelektrane „Zvornik“ u Malom Zvorniku, ali od jutros, nizvodno od Ljubovije prema Drinskom jezeru, teče uobičajeno bistra voda reke Drine - rekla je Ivanovićeva.

(O. N.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.