EIB odobrila još 25 projekata za gradove i opštine

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EIB odobrila još 25 projekata za gradove i opštine

BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je još 25 projekata za opštine i gradove u Srbiji koji će sa više od 1,2 milijarde dinara biti finansirani u okviru programa Nacionalnog investicionog plana i EIB, "Gradimo zajedno".

Kako je rečeno u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, reč je o novim projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite.

U okviru tog programa će ukupno biti realizovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 89 projekta u 47 gradova i opština, čija je vrednost veća od devet milijardi dinara. Javne nabavke za nove projekte biće uskoro raspisane, kazali su u Ministarstvu.

Posredstvom programa "Gradimo zajedno" sa više od 3,5 milijarde dinara finasira se izgradnja i rekonstrukcija oko 91 kilometra saobraćajnica značajnih za razvoj gradova i opština.

U toku je izgradnja tri bulevara u Nišu, obilaznice oko Leskovca, regionalnih i većih saobraćajnica u gradovima poput Valjeva, Užica, Čačka, ali i puteva u manjim opštinama.

Kroz taj program NIP usmerava više od 2,6 milijarde dinara u unapređenje infrastrukture za najmlađe, tako što se oko 876 miliona dinara ulaže u izgradnju 12 potpuno novih vrtića i dogradnju četiri postojeća objekta u 15 gradova i opština u kojima je protrebno širenje mreže vrtića.

Tu su i rekonstrukcije četiri učenička i studentska doma, Fakulteta političkih i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, izgradnja ili rekonstrukcija još šest škola, odnosno ukupno 28 projekata "za budućnost Srbije." Ovim programom obuhvaćena je i rekonstrukcija četiri značajne kulturne ustanove za šta je opredeljeno oko 942 miliona dinara.

Tako su u okviru programa obnovljene dve kulturne institucije od nacionalnog značaja - Narodna biblioteka Srbije i Jugoslovenska kinoteka, dok je u toku rekonstrukcija Narodnog muzeja u Kruševcu i Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Više od 377 miliona dinara investira se u unapređenje zdravstvene zaštite i podizanje kvaliteta institucionalne zaštite dece, mladih i starijih osoba.

Ulažu se i sredstva u rekonstrukciju, dogradnju i opremanje odelenja kardiohirurgije u Gradskoj bolnici u Nišu, bolničkog stacionara u Jagodini, ali i poboljšava energetska efikasnost u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica.

U Šabcu se sredstvima iz programa NIP gradi ustanova socijalne zaštite za smeštaj dece i mladih bez roditeljskog staranja, a Novom Pazaru dom za smeštaj starih lica.

Zajmom EIB finansira se 50 odsto investicionog programa NIP "Gradimo zajedno".

Državni sekretar zadužen za NIP Milan Đokić je za Tanjug prokomentarisao da je nacionalno sufinansiranje programa obezbeđeno iz sredstava NIP i budžeta lokalnih samouprava.

Partnerski odnos i zajedničko finansiranje omogućava usmeravanje raspoloživih sredstava na najkvalitetnije i najprioritetnije projektne predloge, zaključio je državni sekretar Đokić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.