Izvor: Politika, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džipom preko žice

Mileva Luković, iz Magliča kod Kraljeva, nije jedina u kraljevačkoj opštini koja prilikom prelaska preko visećeg mosta umalo nije nastradala

Kraljevo – Ponekad nije ni dobro kad grad, poput Kraljeva, leži na tri reke. Treba mnogo mostova, a pare uvek nedostaju. Zato su, recimo, preko Ibra, na području kraljevačke opštine mostovi, i prema ocenama stručnjaka, u katastrofalnom stanju. Jedini gradski most, koji je uvek preopterećen putničkim i teretnim vozilima, služi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već pola veka i za koji mesec biće mu pridodat još jedan, novi, jer je za to bilo krajnje vreme, ne samo zbog saobraćajne gužve... Većina ostalih mostova preko Ibra, od Kraljeva do varošice Ušće, a reč je o razdaljini od pedesetak kilometara, sagrađena je posle rata i najviše je visećih, odnosno onih koji su "zakačeni" na čelične sajle kojima je premošćena reka.

Prvi uzvodno od Kraljeva, inače najviše slikan na razglednicama Mataruške Banje, jedini poseduje upotrebnu dozvolu pošto je pre petnaestak godina hitno rekonstruisan. Ta obnova je usledila posle slučaja u kome samo pukom srećom nije poginulo više ljudi. Naime, 26. jula 1987. godine održavao se tradicionalni sabor u ovoj banji, naroda je bilo puno, bilo je gužve i na mostu tako da su pod teretom popucale sajle i mnoge "sabordžije" su se našle u reci, a više njih je zadobilo lakše i teže ozlede...

Neki kilometar dalje, u selu Progorelici postoji uži viseći most sagrađen još 1951. godine. Prelazili su njime meštani sela Mataruga i Progorelice sve do pre pet, šest godina kada su istrošene sajle, takođe, popucale.

– Taman što je preko njega prešla Rada Maksimović iz Mataruga – priča za "Politiku" Stanoje Josifljević, čija je kuća u blizini ovog mosta – most se sručio u Ibar. Ona nije bila odmakla ni desetak metara. Posle smo mi meštani, uz pomoć opštine, most, koliko je to moglo, obnovili.

Posebna priča su dva viseća mosta u selu Bogutovcu, jedan uzani, zovu ga pešački, koji se leluja i preko koga može prolaziti samo po jedan pešak. Drugi je nešto širi, ali trulog i "krpljenog" poda. No, preko njega meštani Bogutovca i sela Zamčanja prelaze i automobilima, polako, metar po metar... kao cirkuzanti preko žice.

– Šta možemo drugo – kupujemo automobile primerene širine. Dešava se da dok preko mosta vozimo ispod nekog točka pukne trula daska, a onda je to velika muka... Srećom, još niko nije propao, a samo zbog tog straha i te nevolje selo Zamčanje će, ako se nešto ne preduzme, nestati. Iselio se odavde narod, ostalo je samo dvadesetak kuća – kaže Milan Pantović, koji ovde živi na jednoj a radi na drugoj obali Ibra i svakodnevno automobilom prelazi most.

U sličnom stanju je i most u mestu Dobre Strane, a naša jučerašnja priča o propadanju kroz pod mosta Mileve Luković, koju je iz nabujalog Ibra spasio Zoran Jovanović, dovoljno govori o stanju tog visećeg mosta.

Ovaj slučaj očigledno je podstakao opštinske građevinske inspektore da obiđu most u Magliču i da, kako nam objašnjava njihov šef Dušan Kostić, ponovo, kao pre desetak godina, donesu rešenje o zabrani korišćenja svih ovih mostova, osim onog u Mataruškoj Banji. Naravno, u njihovoj nadležnosti nije i rešenje za one koji te mostove moraju da koriste.

– Pre desetak godina doneli smo rešenja o zabrani korišćenja i naložili opštinskoj direkciji da to vidno obeleže i narod upozori na opasnost. Ne znam zašto to nije urađeno – priča Kostić.

Nenad Nerić, nadzorni organ pomenute direkcije, tvrdi da je to učinjeno, ali su nepoznati vandali table skinuli. On nam je još objasnio da postoje stručni elaborati o stanju svih ovih mostova koji nisu za upotrebu.

– Neophodna je – kaže Nerić – popravka ili zamena postavljanjem betonskih ili čeličnih konstrukcija. No, to ponajviše zavisi od budžetskih mogućnosti opštine, jer je reč o većim novčanim izdvajanjima.

Tako, dok se ti uslovi ne stvore u ovom kraju će, po svemu sudeći, mostovi spajati ljude, ali su im biti i prava mora dok se ne domognu druge obale reke.

M. Dugalić

[objavljeno: 24.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.