Izvor: Politika, 24.Avg.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džinovski „skakavac” plevi banatske njive

Pančevac Lazar Šušnjar od rashodovanog traktora napravio korisnu mašinu kako bi zaštitio rod od kukuruznog plamenca

Pančevo – Na oranicama po obodu Pančeva, ovih dana, bitku biju kukuruzni plamenac i „skakavac” zastrašujućih dimenzija. Banatski paori ne vole da vide pravog zelenog štetočinu u blizini svojih useva, ali mladi poljoprivrednik Lazar Šušnjar je jednog „ukrotio” da mu bude od koristi.

– Baš ovakvog mehaničkog „skakavca” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << IMT je proizvodio pre tridesetak godina. Tada se koristio za prskanje vinograda i zalamanje metlica na semenskom kukuruzu, a s vremenom je izgubio bitku sa savremenijim američkim varijantama. Međutim, restauriran i modifikovan dobro se pokazao u polju na zaštiti biljaka – kaže za „Politiku” Šušnjar, kome je prethodnih godina plamenac izbušio kukuruz, pa je rešio da se s njim obračuna uz pomoć mašine.

Lazarev traktor-ljubimac je stigao pre dve godine sa otpada u Bečeju. E, onda je, kaže naš domaćin, počela „žurka”. Svaki slobodan trenutak od poljskih radova potrošio je na nabavku delova, nešto ih je prerađeno, a najviše je trebalo ponovo napraviti. Ali i osmisliti nova rešenja. Time se zanimao Lazarev kum Dragan Vujačić, naš kolega iz Televizije Pančevo.

Lazar kaže da nema tačnu računicu koliko je raznih materijala u njega ugrađeno, ali zna da je kroz ruke prošlo oko 150 kilograma sirovog gvožđa.

– Motor je trocilindrični IMT 533, ima 33 konjske snage i trostepeni traktorski menjač, kom smo dodali hidrauliku. Na modifikovana čelična krila montirane su prskalice za prskanje visokog kukuruza, koji moja mašina, ovako, može da opkorači i okupa metlice do ispod klipa. To je važno, jer na toj visini upravo plamenac napada biljku. Oko nekih rešenja pomogao nam je stručnim savetima Nikola Škrbić, direktor Instituta „Tamiš” u Pančevu, na čijim oglednim poljima sam takođe radio sa mojim neobičnim traktorom – objašnjava Lazar.

Bliže okruženje mladog pančevačkog ratara uglavnom je vrtelo glavom i s nevericom gledalo na njegov poduhvat. Pogotovo, jer je, koliko zna, on jedini kod kojeg ova mašina radi u polju.

Naš sagovornik kaže da je, kada je traktor „skakavac” konačno bio gotov, imao neodoljivu želju da ga provoza gradom. Visok blizu tri metra, izazvao je veliko interesovanje, čuđenje i nevericu. Na putu su ih, naravno, svi obilazili, ali su se onda vozači zaustavljali, pa su sevali i blicevi, a ljudi otvarali prozore i izlazili na kapije da bolje vide.

– Jeste ovo moj mali hir, ali verujem da će „skakavac” doneti veliku korist: mašina je idealna u zaštiti biljaka od štetočina, pa će ovako branjeni rod biti veći i kvalitetniji. Uvek ima posla. Osim borbe sa plamencem, tu je prskanje radi kontrolisanog sazrevanja u kišnijoj sezoni, što znači manji procenat vlage u vršidbi, pa i niže troškove sušenja – kaže Lazar Šušnjar, vlasnik jedinog korisnog skakavca u nas.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.