Džepna podmornica na dar

Izvor: Kurir, 26.Maj.2012, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džepna podmornica na dar

BEOGRAD - Ministarstrvo odbrane Crne Gore poklonilo je kolegama u Srbiji takozvanu džepnu podmornicu koju je sredinom osamdestih godina prošlog veka koristila Jugoslovenska narodna armija.

Ministarstvo odbrane Srbije prihvatilo je poklon i sada se razmatraju načini transporta tog plovila kao i lokacija gde će biti smeštena, rekao je načelnik Uprave Ministarstva odbane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

On je naveo da je jedno od razmišljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da ta podmornica bude smeštena na nekom od prostora koji koristi Rečna flotila Vojske Srbije. Prema njegovim rečima, još uvek nije definisano kada će ta podmornica "P-911" koja predstavlja muzejski eksponat stići na prostor Srbije.

Podmornice "P-911" služile su za plovidbu Jadranom a bile su namenjene, da u slučaju rata prevoze diverzante koji bi postavili manja minska polja. Te podmornice, dugačke 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra je projektovao Brodarski institut iz Zagreba, a sagrađene u splitskom brodogradilištu "Brodosplit".

Iako nazivane "džepnim" zbog malog gabarita u odnosu na ostale klase tih plovila kao i jer su ih opsluživala četiri člana posade, podmornice "P-911" teške su stotinak tona i zbog toga veoma komplikovane za transport.

Crna Gora je jednu od tih "džepnih podmornica" sredinom aprila prošle godine poklonila Sloveniji koja je smestila u vojni muzej, odnosno "park za vojnu povjest" u gradiću Pivka.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Crna Gora poklonila Srbiji džepnu podmornicu

Izvor: Kurir, 27.Maj.2012, 12:48

BEOGRAD - Ministarstrvo odbrane Crne Gore poklonilo je kolegama u Srbiji takozvanu džepnu podmornicu koju je sredinom osamdestih godina prošlog veka koristila Jugoslovenska narodna armija...Ministarstvo odbrane Srbije prihvatilo je poklon i sada se razmatraju načini transporta tog plovila kao i lokacija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.