Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojezična tabla kao problem

Srbobran -- Na putevima koji u Srbobran vode iz Novog Sada, Vrbasa i Bečeja postavljene su dvojezične table.

Na tablama je uz srpsku verziju naziva tog mesta i mađarska verzija, Sentomaš. Predsednik opštine Srbobran Branko Gajin je ocenjuje da dvojezične table produbljuju probleme i da je njihovo postavljanje, juče, na Mitrovdan i Dan opštine Srbobran, provokacija.

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da su odluku o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u utorak budu postavljene dvojezične table u Srbobranu donele vlasti Vojvodine, pozivajući se na odluku suda da, na osnovu Zakona o izvršenju, postave dvojizične table. Ljajić kaže da je Srbobran bio naveden kao negativan primer i u Strazburu i u Briselu, ali da predstavnici vlasti u tom mestu nisu bili spremni da smire situaciju i poštuju zakon.

"Gradonačelnik nam je prošle nedelje objašnjavao da će oni da ispišu naziv Srbobran latinicom i da smatra da je time poštovana odredba Zakona o dvojezičnim natpisima. Međutim, Zakon o zaštiti manjina predviđa ispisivanje tradicionalnih naziva naselja na jezicima određene manjinske zajednice. Mislim da pre svega oni koji vrše vlast, lokalna samouprava, ovde moraju da spuste loptu na zemlju. Ne može cela država da ispašta zbog jedne dvojezične table u Srbobranu jer se u svim međunarodnim izveštajima to pominje kao primer kršenja ljudskih prava, iako smo mi u 90 odsto slučajeva poštovali sve odredbe Zakona o nacionalnim manjinama", kaže Ljajić.

Predsednik opštine Srbobran kaže je naziv Sentomaš problematično jer Srbe podseća na 1848. i 1941, verovatno aludirajući na žrtve mađarskih progona Srba. Gajin kaže i da lokalne vlasti u Srbobranu nisu dobile nikakvu odluku ili rešenje o toj akciji i ocenio da su oni koji su postavili table imali za cilj podizanje nacionalnih tenzija i radikalizaciju života u Srbobranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.