Dvadeset godina od pogibije Milana Tepića

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset godina od pogibije Milana Tepića

BEOGRAD – Major bivše JNA Milan Tepić (34) poginuo je pre tačno 20 godina, 29. septembra 1991. godine, u vreme rata u Hrvatskoj, podigavši u vazduh i sebe i vojno skladište u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara, kako bi izbegao predaju vojnog objekta u čijem se skladištu nalazilo oko 170 tona municije.

Tepić je sa šestoricom vojnika sahranjen na groblju Miroševac u Zagrebu.

Dva meseca potom tadašnje Predsedništvo SFRJ proglasilo ga je narodnim herojem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Rođen je 1957. godine u Komlencu u Kozarskoj Dubici. Vojnu akademiju je završio u Zagrebu, a kao oficir JNA radio je u Požegi, Varaždinu i Bjelovaru.

Tepićevo ime nosi ulica u Beogradu, na Dedinju, nedaleko od Kliničkog centra „Dr Dragiša Mišović”, kao i u Banjaluci, Novom Sadu, i Kozarskoj Dubici.

Njegovim imenom nazvana je kasarna Vojske Srbije u Jakovu kod Surčina.

Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u odbrambeno-otadžbinskom ratu „Milan Tepić”.

Opština Bosanska Dubica u Republici Srpskoj posthumno mu je pre četiri godine dodelila Zlatni grb te opštine, koji je uručen njegovom sinu, takođe oficiru.

Tanjug

objavljeno: 29.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.