Dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu s gripom

Izvor: RTS, 11.Jan.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu s gripom

Posle prvih smrtnih slučajeva koji su u Hrvatskoj i Austriji zabeleženi u prvim danima ove godine, i u Srbiji su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom.
Reč je o hroničnim pacijentima, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", virus gripa do sada je laboratorijski potvrđen kod pacijenata na teritoriji grada Beograda, u Nišavskom i Južnobačkom okrugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok su simptomi slični gripu prethodnih dana i nedelja registrovani kod više hiljada građana.

Najviše obolelih je među populacijom do četvrte godine uzrasta, ali i među mladima i radno aktivnim stanovništvom.
Doktorka Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog u Institutu "Batut kaže za RTS da je intenzitet aktivnosti virusa gripa nizak, i da je ukupan broj obolelih ispod epidemijskog praga.
Tokom nedelje zabeležena su dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa. U pitanju su osobe sa hroničnim oboljenjima koje su starije od 65 godina.
"U ovakvim okolnostima teško je utvrditi da li je virus gripa bio neposredni uzrok smrti, jer kod takvih osoba virus komplikuje osnovno oboljenje i zato i govorimo da se ova infekcija može dovesti u vezu sa smrtnim ishodima, ali i ne mora", rekla je doktorka.
Kada se jave simptomi gripa - visoka temperatura, kašalj i malaksalost, pacijenti treba da miruju, da piju što više tečnosti, a ukoliko temperatura ne spadne za tri dana da se jave lekaru.
Prema njenim rečima, najčešća komlikacija je zapaljenjne pluća - pneumonija, koja kod osoba sa hroničnim oboljenjeima može dovesti do respiratorne insuficijencije.
Pored vakcinacije, neophodno je provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u prostorijama sa povećanim brojem ljudi, izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju respiratorne simptome, higijena...
Povećanje broj obolelih se može očekivati krajem januara i početkom februara.
Grip je prošle godine u Srbiji odneo 15 života, a 2017. godine – 26 ljudi umrlo je zbog komplikacija izazvanih virusom gripa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabeležena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa GRIPOM

Izvor: Blic, 11.Jan.2019

Posle prvih smrtnih slučajeva koji su u Hrvatskoj i Austriji zabeleženi u prvim danima ove godine i u Srbiji su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom.

Nastavak na Blic...

Antibiotici bespomoćni protiv virusa gripa

Izvor: Radio 021, 11.Jan.2019

Grip je stigao u Srbiju, potvrđeno je u Institutu "Torlak", dok su simptomi slični gripu prethodnih nedelja registrovani kod više hiljada građana...Prijavljena su i dva smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa gripom, a reč je o hroničnim bolesnicima...Kako kaže doktorka Ana Stanković iz...

Nastavak na Radio 021...

Blaži simtomi gripa, najugroženiji hronični bolesnici

Izvor: RTS, 11.Jan.2019

U Srbiji su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom. Reč je o hroničnim pacijentima iz Beograda i Novog Sada, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, simptomi slični gripu registrovani su kod više hiljada građana. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.