Dva nova zanimanja

Izvor: Blic, 08.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva nova zanimanja

Učenici koji sada završavaju osmi razred moći će da upišu i dva nova smera - da se školuju za modnog krojača ili tehničara reciklaže. Ove godine su, naime, u ponudi još dva obrazovna profila. Trogodišnji profil modni krojač objediniće tri bivša zanimanja, kao što su konfekcionar krojač, konfekcionar tehničar i tekstilni tehničar. Četvorogodišnje zanimanje tehničar reciklaže uvedeno zbog sve veće potrebe zaštite životne sredine.

Zbog izuzetno malog interesovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svršenih osnovaca za zanimanja iz oblasti tekstila i kožarstva, škole koje obučavaju ove kadrove u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Nacionalnom službom za zapošljavanje uveli su novo zanimanje modni krojač. Ovaj profil predstavlja kombinaciju tri stara zanimanja, sprovodiće se kao ogledno odeljenje u srednjim školama u Subotici, Somboru, Smederevu, Leskovcu, Beogradu i Zrenjaninu.

- Pokušavamo da privučemo što više malih maturanata i osavremenimo nastavu i ponudu zanimanja. U odeljenje modni krojač primićemo 20 učenika, nastavni plan i program su osavremenjeni. Naš cilj je da kada đak izađe iz škole, bude potpuno spreman da se uključi u proces proizvodnje. S obzirom na to da je profil otvoren u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, očekujemo da pronalaženje posla neće biti problem - kaže za "Blic" Stanko Kiš, direktor Srednje tekstilne škole u Beogradu.

Drugi novi profil, za koji se u Ministarstvu prosvete nadaju da će privući male maturante, jeste tehničar za reciklažu robe. Za ovo potpuno novo zanimanje đaci će moći da se školuju u Subotici, Pančevu, Smederevu, Nišu i Užicu. Tehničar reciklaže je produkt potrebe za unapređenje ekološke situacije u Srbiji, a poslodavci su prepoznali da će reciklaža sirovina u narednom periodu biti značajna za državu.

Mali maturanti imaju još nešto više od mesec dana da se pripreme za upis i izaberu školu u kojoj će nastaviti školovanje. U Ministarstvu prosvete kažu da osnovci treba samo da brinu o učenju jer ove godine ima oko 7.000 više mesta nego što ima đaka.

Umetničke škole

Za učenike koji žele da školovanje nastave u nekoj od umetničkih škola i u školi za učenike sa posebnim sposobnostima upisne aktivnosti počinju nešto ranije. Dani rezervisani za predaju dokumenata su 23. i 24. maj, a polaganje prijemnog ispita će se održati od 5. do 8. juna, dok će konačni rezultati biti objavljeni 11. juna.

Kalendar upisnih aktivnosti

- Prijave za polaganje kvalifikacionih ispita traju od 3. juna do 15. juna

- Testiranje će se obaviti 22. juna iz maternjeg jezika i 23. juna iz matematike

- Konačni rezultati biće objavljeni 29. juna

- Liste želja će popunjavati 30. juna

- Upis u srednje škole će se obaviti 8. i 9. jula

- Učenici koji ostanu neraspoređeni već 10. jula popunjavaće nove liste želja

- Drugi upisni krug biće završen 13. jula

Stroža kontrola na ispitu

- Na kvalifikacionom ispitu iz matematike u pet od 17 zadataka biće izmenjene samo vrednosti, dok će u 40 odsto zadataka iz srpskog biti promenjen redosled tačnih odgovora u odnosu na zadatke u zbirkama. Način polaganja prijemnog ispita biće isti kao i lane. Da bi sprečili prepisivanje, na kvalifikacionim ispitima ove godine dežuraće i nastavnici iz srednjih škola, a obezbedićemo i veće prisustvo predstavnika Ministarstva prosvete - kaže pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Bogoljub Lazarević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.