Dva kilograma peleta zamenjuje litar nafte

Izvor: Blic, 20.Feb.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva kilograma peleta zamenjuje litar nafte

ZVORNIK - Firme "Svis Eko Pelet RS" iz Zvornika i "Kovan metal industrija" iz Gračanice predstavile su juče u Zvorniku svoje proizvode - eko pelet i sistem grejanja koji koriste taj ekološki energent.

Suvlasnik firme "Svis Eko Pelet RS" Vitomir Tomić rekao je novinarima da je eko pelet trenutno najjeftiniji energent, jer po energetskim sposobnostima dva kilograma peleta zamenjuje litar nafte.

On je kazao da tržište apsorbuje svu proizvodnju i najavio skoro otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novog pogona u Zvorniku koji će povećati godišnji kapacitet na 40.000 tona peleta.

Vlasnik preduzeća "Kovan metal industrija" Said Karalić rekao je da ta firma proizvodi kotlove i kamine na pelet, kao i solarni sistem zagrevanja.

On je istakao da zahvaljujući kvalitetu proizvoda ove firme, Bosna i Hercegovina troši više eko peleta nego sve države u okruženju zajedno.

Fabrika "Svis Eko Pelet RS" osnovana je 1. novembra 2008. godine, a godišnji kapacitet fabrike je 12.000 tona peleta, koji se uglavnom plasira na zapadnoevropsko tržište.

Pelet je ekološki čisto gorivo, koje se na bazi industrijske prerade dobija od piljevine i otpada od drveta. Firma "Kovan metal industrija" osnovana je 1996. godine i trenutno zapošljava 50 radnika.

Povezane vesti: Crna Gora ukida gorivo sa olovom od 2011.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.