Dva evropska pešačka koridora prolaze kroz Srbiju

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Dec.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva evropska pešačka koridora prolaze kroz Srbiju

Evropska pešačka asocijacija zvanično je odobrila od oktobra ove godine da dva evropska pešačka koridora E4 i E7 prođu kroz teritoriju Srbije, izjavio je danas predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić.

Mićić je rekao da E4 prolazi kroz istočnu Srbiju, od Kanjiže preko Carske bare, Beograda, Đerdapa do kanjona Jerme, gde prelazi u Bugarsku. Ceo taj koridor proteže se od od Gibraltara, preko Pirineja, jezera Konstanca i Balaton, pa preko Srbije, Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Grčke do ostrva Krita i Kipra.

Koridor E7 prolazi zapadnom Srbijom, od Subotice i Palića, preko Apatina, Sombora, Karađorđeva, Zasavice, Šapca, Sokolskih planina, Medvednika, Valjeva, Suvobora, Rajca, Rudnika, Ovčara, Mokre gore, Uvca, Zlatara, Golije, Sopoćana, Novog Pazara, Kopaonika, Đavolje varoši, Jastrepca, Niša, Suve planine, Vlasinkog jezera i Besne kobile. On je deo koridora E7 koji počinje na Kanarskim ostrvima, pa prolazi preko Mediterana, Andore i Francuske, duž italijanskog jezera Garda i južne Mađarske do Srbije, a zatim do Crnog mora.

Mićić je izjavio da ti putevi ne smeju da se ukrštaju sa asfaltnim, a turistima mora da bude obezebeđen dobar smeštaj i ishrana. Projekat podrazumeva trasiranje, obeležavanje i signalizaciju. Državni sekretar za turizam Goran Petković je ukazao da se na trasi koridora E7 nalazi i međunarodna turistička tura "Transromanika" i napomenuo da je potrebno uraditi dobre mape, koje će turisti dobijati kad dođu u blizinu, jer oni najčešće žele da prepešače samo jedan deo trase. Te mape treba da se urade u papiru i elektronskoj formi da mogu da se presnime u GPS uređaje.

Mićić je ukazao da je Planinarski savez sa svojih 17.000 članova i 165 društva jako dobro organizovan i da imaju licencirane vodiče koji će pešake voditi kroz planine i prirodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.