Izvor: B92, 22.Nov.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva besplatna pokušaja oplodnje

Beograd -- Od 2010. pravo na na besplatnu vantelesnu oplodnju biće prošireno sa jednog na dva pokušaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Naime, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, pokrenulo je proceduru za proširenje prava na besplatnu vantelesnu oplodnju sa jednog na dva pokušaja, počev od 1. januara 2010. godine.

Kroz sprovođenje programa Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za podsticanje rađanja metodom vantelesne oplodnje, za dve godine i devet meseci rođeno je 613 dece.

U tom periodu je u program je uključeno 2.872 žene.

Program vantelesne oplodnje sprovodi se u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu, Kliničkom centru Vojvodina i u Kliničkom centru u Nišu, a od septembra 2008. godine i u šest zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, tako da više nema lista čekanja.

Parovi, za koje se utvrdi da ispunjavaju kriterijume za primenu postupka vantelesne oplodnje, koje je propisala Republička komisija za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, mogu ostvariti pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju i odmah ulaze u proceduru.

Do sada su ovi parovi imali pravo na jedan pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.