Izvor: B92, 06.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvanski dinar

Beograd -- Od svake prodate paklice cigareta u Srbiji odvaja se dinar za fond za prevenciju i lečenje bolesti koje izaziva pušenje.

Od početka akcije, odnosno od početka godine, do sada, prikupljeno je milijardu i 68.000 dinara, a dosta novca je potrošeno na kupovinu citostatika, aparata i na preventivne aktivnosti. U Srbiji ima više od dva miliona pušača, a ako se uzme da prosečno biva kupljeno isto toliko paklica cigareta, znači da od duvanskog dinara dnevno bude prikupljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od dva miliona dinara.

Pomoćnica ministra zdravlja Snežana Simić kaže da je reč o mnogo novca, ali da on ne može biti trošen, na primer, na porodilišta, već mora biti upotrebljen za lečenje ili prevenciju bolesti nastalih pušenjem.

"Mi smo, za sada, najviše para potrošili za citostatike i stentove, 400 miliona dinara, pa za opremu, skenere, gama-kamere i slično, 256 miliona dinara, a 14 miliona na promotivne aktivnosti", kaže ona.

Od duvanskog dinara je osnovana i Kancelarija za kontrolu duvana u Institutu Batut, koja se bavi promotivnim i preventivnim aktivnostima, a u planu su i mnoga istraživanja. Šefica Kancelarije Anđelka Dželetović kaže da je rad sada mnogo lakši.

Od preko milijardu dinara, 22,5 odsto pripada Vojvodini za iste namene. "Mi smo se bili prvobitno dogovorili da trećina sredstava ide na opremanje kardiologije, jer su tamo najčešći problemi uzrokovani pušenjem, trećina za citostatike i trećina za promotivne i preventivne aktivnosti preko Kancelarije", kaže Dželetovićeva.

Kancelarija za kontrolu duvana počela je da radi u aprilu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.