Dureks: Glavni prenosioci HIV virusa neodgovorni turisti

Izvor: Blic, Beta, 23.Jul.2009, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dureks: Glavni prenosioci HIV virusa neodgovorni turisti

Glavi prenosioci HIV virusa u Evropi su turisti koji tokom "letnjih seksualnih veza" ne koriste kondome, pokazalo je istraživanja "Dureksovog" biltena "Čelendžes".

Prema rezultatima tog istraživanja, kada je reč o Srbiji, virus HIV više se širi u druge evropske zemlje, nego što se "uvozi". Razlog za to je, kako se navodi, što državljani Srbije u druge evropske zemlje češće putuju da rade nego što odlaze turistički.

Vođa tima istraživača doktor Dimitris >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Paraskevis iz Nacionalnog centra za retroviruse Univerziteta u Atini smatra da se turisti HIV virusom zaraze prilikom odmora na popularnim turističkim destinacijama.

Prema njegovim rečima, Evropljani i dalje ne praktikuju siguran seks u dovoljnoj meri, pa preventivne metode u okviru zdravstenih programa u Evropi pre svega treba usmeriti na migrante, putnike i turiste koji su glavni prenosioci HIV virusa.

Istraživanje je pokazalo je da su evropske zemlje odakle se najčešće širi virus ujedno i najposećenije letnje turističke destinacije - Grčka, Portugalija i Španija.

Najveći "izvoznik" HIV virusa je Grčka. Virus se najčešće dalje prenosi u Austriju, Belgiju, Dansku, Nemačku i Luksemburg. Turisti virus, takođe, prenose i u Veliku Britaniju, Norvešku, Izrael, Holandiju, Švedsku i Švajcarsku, odakle se, kako su naučnici utvrdili prateći put HIV virusa, zaraza dalje širi, pa su tako ove zemalje ujedno i "uvoznici" i "izvoznici" HIV virusa. Poljska je jedina zemlja u kojoj nema značajne migracije HIV virusa, pokazuje put HIV-a po Evropi.

Virus se u Poljskoj uglavnom zadržava u okviru njenih granica, a prenose ga najčešće intravenski korisnici droga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.