Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav zagađen, a zaštićen

Beograd -- Danas je u Srbiji obeležen Dan Dunava, koji zagađuje industrija iako je Srbija potpisnica međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Ministar za ekologiju i zaštitu životne sredine Saša Dragin podsetio je da Dunav u našoj zemlji najviše zagađuju fabrike i kanalizacija iz priobalnih naselja. Danas je u Srbiji, kao u jednoj od 13 zemalja kroz koje prolazi jedna od najvećih evropskih reka, obeležen Dan Dunava, a međunarodna konvencija o zaštiti Dunava treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da utiče na smanjenje njenog zagađenja.

Nadležni ministar, na putujućoj laboratoriju, brodu Argus, započeo je danas ispitivanje hemijskog, ali i bakteriološkog sastava tako što je kofom zahvatio vodu iz Dunava.

Iako zadovoljan analizama, ministar je podsetio da se najveći zagađivači nalaze upravo u industrijskim zonama, kao što su Pančevo i Bačka Palanka.

Saša Dragin kaže da problem može da se reši samo specijalnim filterima, čiju ugradnju treba da nadgleda i nadležno ministarstvo.

"Nažalost, mi ne možemo da unilateralno kontrolišemo zagađenje vode jer je to pri nadležnosti vodoprivredne inspekcije, ali se nadamo da će zakonskim propisima ta nadležnost pripasti nama, kako bi pooštrili kriterijume ispuštanja voda koje su korištene u proizvodnom procesu", kaže on.

Osim velikih zagađivača, ministar je podsetio i da se više od 80 odsto kanalizacije u priobalnim naseljima u Srbiji direktno izliva u reke, ali i da retko ko od stanovnika može da priušti bolje rešenje.

"Ono što je veliki problem pri izgradnji prečišćivača u naseljenim mestima je cena. Oni su skupi, velike investicije", kaže ministar Dragin.

"Mi se nadamo da će nam se, potpisivanjem ugovora o stabilizaciji i pridruživanju (sa EU), otvoriti evropski fondovi, pošto je zagađenje globalnog karaktera i ne postoje granice", kaže on.

Ministar nije zadovoljan ni kaznama. On kaže da, bez obzira na to da li je reč o malim ili milionskim kaznama za nesavesne zagađivače, one moraju da budu mnogo veće kada se uzme u obzir šteta koju nanose prirodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.