Izvor: Blic, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav ostaje granica sa Hrvatskom

Dunav ostaje granica sa Hrvatskom

APATIN - Sa Hrvatskom smo imali dva razgovora oko granica. Velikih nesporazuma nije bilo. Naš stav je bio i ostao da je sadašnja granica plovnog dela reke Dunav prirodna granica oko koje možemo da se dogovorimo - rekao je juče Rajko Bogojević, pomoćnik saveznog ministra inostranih poslova.

Hrvatska je u pregovorima startovala sa tim da je katastarska administracija, odnosno granica, polazište od kojeg treba da se krene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pregovore. Po katastarskoj 'biblioteci' (evidenciji) na levoj obali Dunava nalazi se oko 10.000 hektara zemlje koja pripada, po međurepubličkim granicama nekadašnje SFRJ, Hrvatskoj.

- Zakon o ustrojstvu i ustanovljenju međurepubličkih granica iz 1945. godine je bio jedan od načina da se granice reše. Na taj zakon mi ne možemo da se pozivamo. Nova demokratska vlast u Srbiji nastavlja pregovore sa Hrvatskom i treći sastanak će biti održan verovatno krajem maja - rekao je Bogojević, uz ocenu da smatra da će naredni sastanci biti konstruktivni, jer to želi i jedna i druga strana.

- Do sda nije bila potrebna međunarodna arbitraža i nije je bilo, ali se nadamo, da neće biti ni potrebna - rekao je Bogojević.

S. P. Š.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.