Dulić: Građani neka sačekaju sa bacanjem starih lekova

Izvor: Blic, 05.Feb.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Građani neka sačekaju sa bacanjem starih lekova

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je građane koji imaju lekove sa isteklim rokom trajanja da ih još ne bacaju, jer će uskoro preko apoteka biti organizovano prikupljanje tog otpada.

On je u Institutu za majku i dete, prilikom obilaska servisa za tretman infektivnog medicinskog otpada u toj ustanovi, najavio da će u narednih nekoliko meseci biti napravljeno postrojenje u kojem će se na temperaturi od 1.100 stepeni spaljivati one vrste medicinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otpada koje se na taj način uništavaju.

Prema Dulićevim rečima, Ministarstvo životne sredine je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pripremilo novi pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom koji će definisati procedure i jasne kriterijume i način upravljanja tim otpadom u Srbiji. Kako je kazao, postoje tri vrste tog otpada, infektivni koji se prerađuje i postaje komunalni, zatim patoanatomski i farmaceutski otpad. U Srbiji ima 78 postrojenja za preradu infektivnog otpada u komunalni.

Direktor Instituta za majku i dete Dragutin Tričković kazao je da su u toj ustanovi već dve godine, oko dve tone infektivnog medicinskog otpada preradi u komunalni i odlaže sa ostalim otpadom u kontejnere.

Pomoćnik ministra Aleksandar Vesić naveo je da u Srbiji godišnje nastane 46.000 tona medicinskog otpada, od čega je 9.600 infektivni otpad.

On je rekao da će, nakon donošenja pravilnika, sve zdravstvene ustanove morati propisno da upakuju i čuvaju medicinski otpad, a biće i definisani načini njihovog daljeg tretiranja.

M. Keranović

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulić: Sačekati sa bacanjem lekova

Izvor: Večernje novosti, 05.Feb.2010

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je danas građane koji imaju lekove sa isteklim rokom trajanja da ih još ne bacaju, jer će uskoro preko apoteka biti organizovano prikupljanje tog otpada

Nastavak na Večernje novosti...

Još ne bacajte lekove

Izvor: Glas javnosti, 06.Feb.2010, 07:06

BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je građane koji imaju lekove sa isteklim rokom trajanja da ih još ne bacaju, jer će uskoro preko apoteka biti organizovano prikupljanje te vrste otpada...- Veliki broj građana ima u kući lekove sa isteklim rokom trajanja,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.