Dukati za Filipa, Đorđa i Luku

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dukati za Filipa, Đorđa i Luku

Tradicionalno lomljenje božićne česnice priređeno je juče kod Terazijske česme. Ovu manifestaciju 18. put organizovala je Unija pekara Srbije, a pogaču, prečnika 1,8 metara i tešku oko 50 kilograma, umesile su pekare „Grubanovski” i „Trimčević”, „Karanešić”, „Bulevar”, „Bobet”, „Trpković” i pekara „Klas”.

Tri dukata u vrednosti od po 300 evra, koje su darivale pekare „Toma”, „Trimčević”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Trpković”, „Bulevar” i „Grubanoski”, pronašli su desetogodišnji Filip Okrajac, osmogodišnji Đorđe Lukić i petogodišnji Luka, unuk pekara Bobeta, koji je takođe učestvovao u pravljenju česnice.

– Kad sam kretao sa bakom u grad rekao sam joj da ću izvući dukat jer sam bio dobar cele godine. Veoma sam srećan i želim da mi ova godina bude jedna od najlepših do sada – rekao je Filip i dodao da mu je ipak najveća želja da bude dobar đak.

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, istakao je da je manifestacija organizovana prvenstveno zbog dece i dodao da je pogača pravljena četiri sata.

– Pogača je za Ginisa i pekari su je predano radili od ranog jutra. Samo je tri sata bilo potrebno da je ukrasimo. U njoj su bila tri dukata od po osam i po grama s gravurom rođenja Hrista. Nadam se da će se sledeće godine ova manifestacija organizovati ispred Starog dvora kako je to bilo nekada i da će biti prisutni čelnici grada i sveštenstvo – istakao je Zoran Grubanoski iz Unije pekara Srbije.

Podršku manifestaciji dali su Turistička organizacija Beograda, Sekretarijat za saobraćaj i preduzeće „Beograd-put”.

N. K.

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tradicionalno lomljenje (oko) božićne česnice

Izvor: 24sata, 07.Jan.2009

Pogača sa tri dukata, bila je teška 50 kilograma, prečnika 1,8 metara, i napravljena je u pekarama "Grubanoski" i "Trimčević", a dukate za česnicu su, pored njih, poklonile i pekare "Toma", "Trpković" i "Bulevar".

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.