Duhovna kriza čovečanstva

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duhovna kriza čovečanstva

Patrijarh srpski Pavle i arhijereji SPC u Božićnjoj poslanici upozoravaju na bolesti savremenog društva koje udaljavaju od hrišćanskih vrlina – sebičnost i samoživost, čedomorstvo, zloupotrebljavanje prirode, krizu čovečnosti, veličanje hedonističko-utilitarističkih mitova.

Ekonomska kriza, koja danas zabrinjava čovečanstvo, najviše one najimućnije koji imaju „nezajažljivu potrebu za novcem i uživanjima”, mnogo je dublja i složenija, jer se iza nje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skriva duhovna i moralna kriza, a time i kriza same čovečnosti.

„S pravom je kazano da je ekonomska kriza povezana i s političkom krizom; kao i to da nepoštovanje međunarodnih prava i ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, kao i gaženje pravde uopšte, rađaju političku krizu, a ova ekonomsku krizu i finansijski haos. Radi vlastoljublja i ekonomskih interesa gazi se pravo i pravda, božja i ljudska. Kakve su posledice stavljanja ekonomskih i globalno sebičnih interesa moćnika ovoga sveta iznad pravde i ljudskih prava najbolje se vidi na tragičnom slučaju naše zemlje i srpskog naroda, a i drugih zemalja i naroda u savremenom svetu”, navodi se u Božićnoj poslanici koju je juče, u ime i po blagoslovu patrijarha Pavla, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ističući da se rođenjem Hrista kao čoveka potvrđuje svetinja svakog rođenja i svetinja života, u arhijerejskoj poruci se osuđuje čin čedomorstva, jer ljudi „tako postaju, ne samo deteubice, nego i bogoubice, jer je svako ljudsko stvorenje po prirodi bogonosno i hristonosno”.

Sebični i samoživi čovek ugrožava i zloupotrebljava prirodu u kojoj se rađa i živi, a ono što pogrešno koristimo, zagađujemo ili zarazimo, otuđuje se od čoveka, propada i sveti se onom ko ga zloupotrebljava.

„Tako se remeti bogomdani poredak stvari: voda gubi zdravlje, zemlja, a time i zemljini plodovi se zagađuju, zagađujući i onoga koji ih jede – čoveka i druga stvorenja. Klima se menja, topi se led na Severnom polu, nestaje poredak godišnjih doba; rastuća toplota priprema Zemljin šar da, ne daj Bože, sagori jednoga dana u ognju. Savremeni čovek sve se više udaljava od svojih unutarnjih duhovnih prostora, osvajajući svojom tehnikom spoljne prostore i ugrožavajući druga bića, a omladina i deca podložni su hedonističko-utilitarističkim mitovima, drogi, razvratu, svođenju života na instinkt i zadovoljenje pohote tela, koji se propagiraju modernim sredstvima. U svemu tome, mi hrišćani kao nekada, kao svagda, ’čekamo Hrista, a ne bolje vreme’... Mi se uvek vraćamo Njemu – ’Detetu mladom, predvečnom Bogu’, kao vrhovnom merilu i kriterijumu svega što se dešavalo i dešava u sveukupnoj ljudskoj istoriji”, navedeno je u poslanici.

Božićna poslanica patrijarha Pavla i arhijereja SPC biće pročitana na prazničnim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima, na Badnje veče i Božić, 6. i 7. januara.

J. Beoković

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Iza ekonomske- duhovna kriza

Izvor: Glas javnosti, 27.Dec.2008, 07:37

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve(SPC) patrijarh Pavle i arhijereji upozorili su, u Božićnoj poslanici, da se iza surove ekonomske krize koja brine čovečanstvo skriva duhovna i moralna kriza, a time i kriza same čovečnosti...Kakve su posledice stavljanja ekonomskih i globalnosebičnih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.