Izvor: Glas javnosti, 05.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duguje devet miliona evra

UŽICE - Užičko Gradsko veće zaključilo jeda je direktorka Apoteke ‘’Užice’’ Branka Plećević ‘’svojim nepravilnim i nesavesnim radom dovela do poremećaja u radu Ustanove’’, pa je Skupštini grada predložilo da direktorku hitno smeni. Kao razlog, Gradsko veće navodi i podatak Nadzornog odbora ustanove prema kome je 30. septembra ove godine dug prema dobavljačima za lekove iznosio 822 miliona dinara, odnosno oko devet miliona evra. Direktorka Plećević sa svoje strane odgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da nema poremećaja u poslovanju i da je ustanova kojom rukovodi i više nego likvidna i uspešna.

Lekovi nisu nestali

- Ovde je, apsolutno, u pitanju politički revanšizam - tvrdi ona.

U izveštaju NO navodi se da je dug krajem 2006. godine bio tek 13 miliona dinara, u 2007. - 304 miliona, a da je zatim enormno uvećan. Direktorki se na teret stavljaju i ogromne zalihe lekova vredne 748 miliona dinara, troškovi reprezentacije od 2,66 miliona u 2008.

- Troškovi putovanja u 2006. bili su 363.000, a do 30.9. 2008. godine 941.000 dinara. Ukupan broj zaposlenih krajem 2006. bio je 171, a do 15. 9. 2008. povećan je na 228 radnika i 52 na određeno vreme.

Sem ovoga, direktorki se na dušu stavlja i podatak da je samo u magacinima u Užicu sa 20.10. ove godine bilo lekova u vrednosti od 9,5 miliona dinara kojima ističe rok trajanja!

MARKOVIĆ: NEMA REVANŠIZMA

Nema ovde nikakvog revanšizma. Zahtev Gradskog veća došao je posle izveštaja Nadzornog odbora koji je analizirao poslovanje ustanove. Pravo stanje u Apoteci ‘’Užice’’ biće ustanovljeno posle primopredaje dužnosti direktora, popisa i završnog računa - kaže gradonačelnik Užica Jovan Marković

- Ove cifre jesu tačne, ali ne mogu da se posmatraju ovako ogoljeno, zato što su 2006, 2007. i 2008. godine neuporedive. Cifra od 822 miliona jeste naš dug veledrogerijama za lekove sa pozitivne liste, ali za taj dug nas niko ne juri, čak ni veledrogerije to ne smatraju dugom. To se zove promet, a ne dug, to je deo dogovora, deo međusobne poslovne politike i taj dug sada iznosi 500 miliona dinara. Uostalom, svi ti lekovi su tu, nigde nisu otišli, nigde isparili, a sa druge strane, ustanova za lekove sa negativne liste ne duguje ni dinara - kaže direktorka Plećević.

Povećanje obrta

Ona tvrdi i da su podaci o zalihama za ovu i prethodne godine neuporedivi jer ustanova sada ima 29 apoteka, a ranije je imala 18.

- Dobar deo novca za reprezentaciju otišao je na humanitarne akcije, a prošle godine imali smo proslavu 10-godišnjice firme na kojoj je bilo 700 ljudi. Povećan je iznos za dnevnice, ali sada umesto dvoje-troje ljudi koliko ih je putovalo ranije, putuje 90 farmaceuta na seminare, obuku. Jesu zaposleni novi ljudi, ali u novim apotekama nisu mogli da rade roboti - kaže direktorka dodajući da je projekciju poslovanja pravila na četiri godine.

- Neko je izgleda bacio oko na ovu ustanovu i zato se namerno smanjuje kapital - kaže direktorka uz zaključak da dug veledrogerijama ne znači smanjenje kapitala ustanove, da je to samo ‘’povećanje obrta’’, a da su osnovna sredstava firme od prošle godine znatno uvećana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.