Dugovi pritisli „Radosno detinjstvo”

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovi pritisli „Radosno detinjstvo”

Iz novosadskih vrtića ispisano 651 dete čiji roditelji mesecima nisu plaćali naknadu od po 3.000 dinara. – Prethodno rukovodstvo ostavilo manjak u kasi od 700 miliona dinara

Novi Sad – Moje dete je upisano u mlađu jaslenu grupu, u kojoj je na spisku oko 30 dece. Međutim, vaspitačice nam kažu da dnevno ne dolazi više od desetak, a da se 15 dece nikada nije pojavilo, priča za „Politiku” Zorica S.,majka dvogodišnjeg deteta za koje je, priznaje, jedva uspela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da dobije mesto u željenom vrtiću. To što samo u njihovoj grupi polovina dece uopšte ne dolazi već im roditelji na taj način „čuvaju mesta“, primer je onoga što se godinama dešava u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. I dok jedni čuvaju mesta, na stotine mališana je ostalo ispod crte bez mogućnosti da bude upisano dok se neki od novih objekata ne završi. Direktor ustanove Marko Grgurović i ranije je za „Politiku” isticao da,za sada,ne postoji način da se toj praksi stane na kraj, jer roditelji donose lekarska opravdanja kojima opravdavaju izostanak deteta iz vrtića, iako je očigledno da se iza toga kriju drugačije namere. S obzirom na to da Ustanova „grca“ u milionskim dugovima, nova uprava je odlučna da počne da sankcioniše nesavesne roditelje. Za sada su, kaže Grgurović, upotrebili zakonske mehanizme i iz vrtića je ovih dana ispisano 651 dete čiji roditelji mesecima ne plaćaju mesečnu naknadu od oko 3.000 dinara.

– Više meseci smo upozoravali roditelje da plate zaostala dugovanja, a pošto su se oglušili o naše pozive, ovo je bio jedini način da izađemo nakraj sa njima –objašnjava Grgurović.

Podsećamo, roditelji malih Novosađana plaćaju 20 odsto cene boravka u vrtićima, a ostatak subvencioniše grad. Teška finansijska situacija u kojoj se nalazi ustanova „Radosno detinjstvo”,zbog nagomilanih dugova prema dobavljačima, pokrenula je i lavinu političkihprepucavanja u Novom Sadu. Novi direktor ustanove ne želi da odgovara na prozivke, pa čak ni naone koje su upućene na račun prethodnog rukovodstva koje jeodgovorno za to što su vrtići u minusu 700 miliona dinara. S druge strane, pojedini mediji su preneli da je iz ministarstva finansija na adresu gradske uprave stiglo upozorenje kako im neće biti prebačen ni dinar transfernih sredstava dok PU „Radosno detinjstvo“ ne izmiri dugove prema dobavljačima,za čije plaćanje je „probijen“ zakonski rok od 60 dana.

Tu vest da je račun grada blokiran ekspresno su demantovali iz Gradske kuće, istovremeno ne negirajući činjenicu da je „Radosno detinjstvo” u teškoj finansijskoj situaciji za koju se, kako kaže član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić,„ubrzano traži izlaz“. Po njegovim rečima,situacija koja je zatečena nakon 2012. je „ skandalozna, jer u toj ustanovi nagomilan dug prema dobavljačima i Poreskoj upravi od preko 700 miliona dinara, a sve zbog isplaćivanja zarada prekomernom broju zaposlenih koji su i primljeni u radni odnos u periodu od 2007. do 2012. godine“.

Dok grad ne pronađe način da se finansijska situacija potpuno konsoliduje, direktor  Marko Grgurović najavljuje da je izvesno da su im bolji dani na vidiku.  Na naše pitanje kada će biti osposobljeni novi objekti, posebno realizovan predlog gradonačelnika Miloša Vučevića da se vile stečene kriminalom pretvore u vrtiće, o čemu i razgovara sa Direkcijom za upravljanje oduzetom imovinom stečenom kriminalom, naš sagovornik kaže:

–Gradonačelnik Vučević i gradski sekretar za finansije su nam rekli da ćemo dobiti dva prostora oduzeta od organizovanog kriminala da ih uredimo u vrtiće. Čekamo da sve to bude formalizovano, a onda kreće borba za obezbeđivanje novca za njihovo opremanje. Očekujemo i završetak radova objekata u Radničkoj i Jože Vlahovića u Petrovaradinu. Ne želim da licitiram rokove, ali kad sve to bude završeno,svešćese lista čekanja na minimum koji ne postoji nigde u Srbiji –naglašava  Grgurović.

Trenutno je na listi čekanja za mesto u novosadskim vrtićima 1.493 dece. U narednom periodu, uprava Ustanove ispitaće razloge za ne dolazak upisane dece. Prema podacima koje smo dobili 877 dece za godinu dana u vrtiću je bilo manje od 15 puta. Od tog broja, 320 upisane dece roditelji nijednom nisu doveli u vrtić. Do petdana je u vrtiću boravilo 150 dece, od 6 do 10 dana njih 128, a od 11 do 23 dana 227 upisane dece, a 52 dece je imalo opravdanje da su hospitalizovana.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 23.10.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.