Dualno obrazovanje – Švajcarci proveravaju da li smo na dobrom putu

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje – Švajcarci proveravaju da li smo na dobrom putu

Srbija je izradila Master plan za sprovođenje procesa reforme obrazovanja. Član komisije Vlade Srbije koja je radila na tom poslu, jeste i Ursula Renold, predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske. Dok boravi u Srbiji, kaže da, između ostalog, proverava da li smo na pravom putu kada je reč o primeni Zakona o dualnom obrazovanju.
Ursula Renold navodi da je u pitanju veoma složen posao, jer se, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako kaže, praktično ceo stari sistem menja, a tiče se ne samo obrazovanja već i sistema zapošljavanja.

Smatra da nisu svi u Srbiji podjednako obavešteni o mogućnostima, šansama, ali i zahtevima, pa, kako kaže i dalje postoji nedostatak informacija.
"I to je nešto što moramo da poboljšamo, ali to je i normalno u fazi u kojoj se nalazite. Posetila sam neke kompanije. Ono što je za mene važno jeste da vidim proizvod, a to znači da vidim mlade učenike koji su prošli kroz dualno obrazovanje, kada govore o svojoj strasti i odabiru zanimanja", navodi Renoldova.
Izuzetno je važna saradnja sa industrijim i privlačenje što većeg broja kompanija.
"Ako firme vide samo troškove, a ne i koristi od te obuke, to nije dobro. Mora biti dokaza da je to dobro za njihovo poslovanje. To će nam biti zadatak u narednoj godini, kao i sama kampanja", ocenjuje predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske.
Smatra da je dualno obrazovanje tema 21. veka.
"Usled digitalne transformacije zanimanja se jako brzo menjaju, pa treba stvoriti obrazovni sistem u skladu sa potrebama tržišta rada. Na osnovu našeg iskustva, najbolji način da mladi nešto nauče jeste boravak na radnom mestu. Tu su u jednom timu sa odraslima", navodi Renoldova.
Kako kaže, nove veštine omogućavaju da se prelazi sa jednog na drugi posao.
"Zemlja koja je u mogućnosti da uspostavi dualno obrazovanje u budućnosti će imati brojne prednosti", navodi predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske.
U Srbiji dualni model čini deset odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Po tom modelu školuje se više od 5.000 đaka. Uveden je pre tri godine, a u Švajcarskoj, na primer, postoji čitav vek.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.